Când ai o mașină scumpă, lucruri frumoase, o casă scumpă și alte simboluri de statut, începi să simți ca și cum ai sta mai sus și ai crește un nivel peste cei care nu au toate acestea.

Te uiți la un vecin cu o mașină mai ieftină și îți spui: „Asta pentru că sunt atât de mișto și câștig mai mult. Prin urmare, el este un sărac, iar eu sunt un om bogat. “

Te gândești: „Un vecin mă consideră un tip mișto dacă am o mașină atât de mișto”. Iar gândul la acest lucru îți încălzește sufletul și îți crește stima de sine. Dacă mașina vecinului este mai scumpă, stima de sine scade. Și atunci există o singură cale de ieșire – la prima ocazie îți vei recupera avantajul.

Și nu este vorba doar de mașini.

De fiecare dată când cineva din mediul tău va avea ceva mai rău decât al tău, un sentiment de superioritate regală se va întoarce la tine. Depinde de cât de fericiți ne simțim.

Charles de Montesquieu, scriitor și filozof, a spus cândva: „Dacă am fi dorit doar să fim fericiți, acest lucru ar fi ușor de realizat; dar vrem să fim mai fericiți decât alți oameni, iar acest lucru este aproape imposibil, deoarece ne pare întotdeauna că alții sunt mai fericiți decât noi “.

În căutarea fericirii artificiale, oamenii se transformă în dependenți, susținându-și cu orice preț propria valoare. Cumpără un telefon nou, își schimbă mașina, își cumpără haine și mobilă scumpă – în caz că cineva vine în vizită și folosesc parfumuri cu siguranță scumpe pentru a sublinia gustul și sofisticarea lor. Dar, întrucât este foarte scump, deseori persoanele cu patos sunt persoane cu datorii imense.

Deci oamenii stau pe credite în căutarea fericirii. Cel mai rău lucru pentru ei este să coboare la nivelul celor pe care îi consideră sub ei înșiși și, astfel încât acest lucru să nu se întâmple, sunt gata să plătească orice bani.

Și menținerea acestui statut efemer costă mulți bani.

Dacă ceva nu se încadrează în statut, îl ascund în toate felurile. Și invers: ceea ce subliniază statutul este anunțat în orice mod. De exemplu, o ședere într-un hotel de 5 stele va fi menționată în toate rețelele de socializare, iar un hotel de 3 stele îl va păstra tăcut.

Ei vor ascunde o casă ieftină în toate felurile posibile. Viața unor astfel de oameni se transformă într-o farsă. Se înșală atât pe ceilalți, cât și pe ei înșiși.  Sunt siguri că aparțin într-adevăr unui statut simulat și ignoră în orice mod posibil faptul că acest statut este rezultatul datoriilor pentru care vor plăti toată viața.

La un moment dat, băncile nu mai dau bani și sursa de bucurie și fericire se epuizează. Cade în depresie profundă. În același timp, aceștia dau vina pe chiar băncile, guvernul, viața grea și angajatorul care subestimează pe nedrept salariul. Singura persoană pe care nu o vor blama niciodată este el însăși. La urma urmei, au vrut doar să fie „ca toți ceilalți” și să nu rateze anii importanți ai vieții lor, luând totul de la viață. Cum ar putea fi ei de vină pentru situația lor economică deplorabilă?

Și în concluzie, cuvintele lui Henry Ford ar putea fi citate:ADVERTISEMENT

„Nu trebuie să stau într-un hotel scump, deoarece nu văd niciun motiv să plătesc excesiv pentru excesele inutile. Oriunde nu mă opresc, sunt Henry Ford. Și nu văd prea multe diferențe în hoteluri, pentru că în cel mai ieftin hotel te poți relaxa nu mai rău decât în ​​cel mai scump. Și haina asta – da, ai dreptate, era încă purtată de tatăl meu, dar nu contează, pentru că în această haină sunt încă Henry Ford. Fiul meu este încă tânăr și fără experiență, așa că se teme ce se vor gândi oamenii dacă va sta într-un hotel ieftin. Nu-mi fac griji pentru părerile altora despre mine, pentru că știu prețul meu adevărat. Și am devenit miliardar pentru că pot număra bani și disting valori reale de cele contrafăcute. ”

Articolul Fericirea artificială – Dependența secolului XXI a fost publicat prima data pe Buzau – Ghid Local.

Share:

administrator

Lasă un răspuns