Turismul a fost afectat grav în ultimele luni din cauza pandemiei de COVID. În prezent, mai bine de jumătate dintre statele UE, inclusiv România, sunt clasate cod roșu pe noua hartă a restricțiilor de călătorie din cauza coronavirusului. Libertatea vă prezintă o listă a țărilor în care puteți călători în următoarea perioadă fără să efectuați testele pentru Covid sau să stați în carantină, nici la dus, nici la întoacere.

De la mijlocul lunii iulie, România a intrat pe un trend ascendent cu privire la numărul de noi cazuri de COVID-19. Situația este similată însă și în alte țări europene, care se gândesc chiar să impună din nou carantina.

În ce țări putem călători fără restricții?

În timp ce sunt țări, precum Italia și Franța, care iau din nou restricții dure și vorbesc chiar despre o nouă carantină, sunt și țări care au abordări diferite.

Există totuși țări în care românii pot merge, fără restricții nici la dus și nici la întors, de exemplu în Portugalia, Croația, Bulgaria, Suedia.

Răzvan Pascu, consultant în turism, pentru ziarul Libertatea:

De altfel, Portugalia a avut pe toată perioada verii o strategie diferită privind turismul. În țară s-a putut intra fără test COVID, iar oamenii nu au fost nevoiți să stea în carantină. Situația este diferită pentru cei care vor să ajungă în insulele Azore și Madeira, unde trebuie să prezinte un test negativ. Pot să fie testați și la sosire, dar așteaptă rezultatul în izolare.

Situația este similară și în Croația, unde românii pot călători fără să fie vizați de măsura carantinării sau să li se ceară un test COVID negativ.

Chiar dacă nu sunt restricții legate de accesul în țară, oamenii sunt nevoiți să poarte mască de protecție în spațiile publice și să respecte măsurile sanitare.

Turcia, o destinație preferată de călătorie pentru foarte mulți români, îi primește pe turiști fără a le impune restricții.

Țări exotice fără impunerea carantinei

De asemenea, românii pot alege și câteva dintre destinațiile exotice pentru vacanță, unde nu sunt supuși restricțiilor.

„Ca destinații exotice, se poate merge fără restricții la safari în Tanzania sau la plajă în Zanzibar, se poate merge în Mexic (dar doar în zona Cancun, fără escală în Mexico City până pe 10 noiembrie), în Dominicana la plajă sau în Maldive (cu test negativ la dus si fără carantină la retur)”, a mai declarat Răzvan Pascu.

Tanzania este o țară situată în estul Africii și atrage an de an un număr impresionant de turiști care vor să viziteze parcurile de safari. De asemenea, de la începutul pandemiei, în Tanzania au fost raportate 509 cazuri de coronavirus.

Tanzania (sursa foto: Four Seasons Safari Lodge Serengeti, Tanzania)

Zanzibar este un arhipelag din largul coastelor Tanzaniei alcătuit din două insule principale (Unguja si Pemba) si alte aproximativ 51 de insule micuțe și este o destinație preferată de cei care doresc să aibă parte de o vacanță la plajă și de temperaturi ridicate.

Zanzibar sursa foto: Vivalifestyleandtravel

În Mexic, de la începutul pandemiei de coronavirus, au fost raportate 847.108 cazuri de infectări, însă, dacă alegi să mergi în Cancun, o poți face fără restricții de călătorie.

Plaja din Cancun sursa foto Facebook

În Egipt și Grecia, doar cu testul pentru Covid

„În Egipt se poate merge, la fel și în Dubai, cu test Covid negativ la dus, dar și înainte de plecarea spre țară. Zborurile spre Emirate și spre Qatar au fost reluate, plus că se poate zbura spre unele destinații exotice sau îndepărtate via Germania, Olanda sau Franța (fără carantină)”, a mai explicat Răzvan Pascu.

În Grecia, una dintre cele mai vizitate țări de către români, se poate intra doar cu efectuarea unui test pentru coronavirus. Mii de români au ales să-și petreacă zilele de concediu în Grecia și au avut de înfruntat cozile uriașe care s-au format la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas. În Grecia, de la începutul pandemiei până în prezent, au fost raportate 24.932 de îmbolnăviri.

Plajă din Grecia sursa foto: EPA

Toţi pasagerii curselor aeriene care aterizează în Egipt, indiferent de statul din care vin, trebuie să prezinte un test molecular (PCR) negativ pentru infecţia cu COVID-19, efectuat cu maximum 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul acestui stat. Decizia a intrat în vigoare de la 1 septembrie. În Egipt, de la începutul pandemiei și până în prezent, au fost raportate 105.297 de cazuri de coronavirus.

Piramidele din Egipt sursa foto: EPA

De asemenea, din 23 noiembrie, autoritățile din Finlanda au anunțat că vor deschide granițele pentru accesul în Laponia, însă cu anumite condiții și cu testare negativă înainte.

În Rovaniemi, capitala provinciei Laponia și „casa lui Moș Crăciun”, în această perioadă se perindau valuri de turiști, însă, din cauza pandemiei, numărul acestora a scăzut.

Important de știut este faptul că în toate aceste țări, măsurile sanitare luate de acestea, precum purtarea măștii sau distanțarea socială, trebuie respectate.

Share:

administrator

Lasă un răspuns