Staţiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău se adaptează noii realități pentru a-și asigura funcționarea. Unitatea are și în această primăvară o ofertă de seminţe şi răsaduri de legume româneşti, chiar mai bogată decât în anul trecut. Cultivatorii care vin personal să achiziționeze răsaduri și semințe trebuie să se asigure că respectă normele impuse de starea actuală.

Una dintre cele mai sigure surse pentru răsaduri selecţionate, care garantează recolte bune şi de calitate, este Staţiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

”Putem spune că avem o creștere progresivă de la an la an a solicitărilor de răsaduri. Românii au început să se îndrepte către legumele românești, cu gust și aromă, iar cererea a început să crească. Anul acesta se vede o cerere mai mare generată de această situație”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la stațiunea legumicolă.

Unitatea de cercetare în horticultură are numeroase varietăţi de tomate, ardei, castraveţi, vinete, pepene galben şi verde, salată, varză. Cele mai vândute semințe şi răsaduri sunt cele tradiționale românești. ”Tomatele pentru spații protejate sunt cele mai căutate. Vorbim de Siriana, de Buzău 1600, Cherry, Ema, Carisma”, precizează Vânătoru.

Înainte de livrare, firele de răsad din serele unităţii sunt pregătite cu atenţie de angajaţii Staţiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Unii legumicultori vin direct la Staţiunea de Cercetare pentru a cumpara fire de răsad. Ei le plantează fie în solarii, fie în grădini pentru a obţine producţii timpurii.

Cultivatorii care vin personal să achiziționeze răsaduri și semințe trebuie să se asigure că respectă normele impuse de starea actuală. ”Cel care dorește să cumpere răsaduri sau semințe trebuie să se oprească la poartă să-și noteze numele, să semneze că a luat la cunoștință că nu este contaminat cu acest virus”, spune Costel Vânătoru.

Renumite pentru gustul lor şi pentru că sunt ecologice, legumele buzoiene ajung în grădini din toate colţurile ţării. În acestă perioadă s-au intensificat și comezile on-line iar prețurile sunt neschimbate de anul trecut.

”Sunt și legumicultori care ne solicită răsaduri și semințe prin curierat și avem o echipă care se ocupă de livrarea coletelor. Practic, în toată țara trimitem răsaduri. Avem cele mai multe răsaduri de la 50 de bani, la un leu firul. Tomatele românești costă 1,30 lei cele românești, iar cele de import, pentru că sunt și astfel de cereri, 1,50 lei firul”, declară cercetătorul buzoian.

Răsadurile sunt obţinute de profesionişti, din soiuri româneşti create şi păstrate în colecţiile din câmpurile “Experimentalei” şi sunt selecţionate şi sănătoase, oferind producţii rodnice şi de calitate.

Share:

administrator

Lasă un răspuns