În cazul persoanelor cu diabet zaharat care au contactat infecția cu COVID-19 și s-au prezentat la spital cu valori mari ale glicemiei, evoluția bolii a avut un prognostic foarte grav. Dana Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul SJU Buzău, explică ce trebuie să facă un pacient cu diabet dacă se îmbolnăvește de COVID-19.

Diabetul zaharat de tip 1 si de tip 2 sunt boli cronice, care necesită îngrijire pe tot parcursul vieții, caracterizate printr-un status inflamator cronic.

”Diabetul, în special însoțit de obezitate, se asociază mai frecvent și cu deficite de micronutrienți (vitamine și minerale, precum vitamina D, vitamine din grupul B, antioxidanți) ce au rol în susținerea sistemului imun și care sunt implicați într-o serie de reacții ale sistemului imun”, spune medicul Dana Marinescu.

Starea de inflamație este exacerbată în timpul infecției cu noul coronavirus, ceea ce duce la apariția complicațiilor severe, iar deficitele de micronutrienți sunt asociate cu o creștere a virulenței în astfel de infecții.

O altă explicație unanim acceptată, spune medicul buzoian, este raportată la dezechilibrul metabolic cronic, in special controlul glicemic slab. Un factor de risc major pentru evoluția severă a pacienților cu diabet, obezitate si COVID-19 este și vârsta, persoanele peste 65 de ani fiind mai vulnerabile.

Panica generată de acest virus afectează întreaga populaţie, nu doar persoanele care prezintă și alte afecţiuni. Dacă o persoană cu diabet intră în contact cu acest virus, nu înseamnă că infecţia este iremediabilă.

”Șansele de supravieţuire depind de la persoană la persoană. Ce trebuie să facă pacientul este să își urmeze în continuare tratamentul și să aibă grijă la glicemi”, explică medicul Dana Marinescu.

Dr. Dana Marinescu oferă informații cu privire la semnele care pot sugera o infecție cu COVID-19. Și aici enumeră:

Tuse uscată persistentă mai multe zile;

Modificarea respiraţiei, fie prin resimțirea acesteia ca fiind dificilă sau lipsă de aer;

Gât uscat;

Durere/presiune persistentă în piept;

Febră persistentă;

Pierderea bruscă a gustului și a mirosului;

Dureri de cap, tulburări digestive, scaune diareice, vărsături.

Medicul Dana Marinescu oferă câteva indicii și în ceea ce privește momentul în care persoana bolnavă ar trebui să se adreseze medicului de familie, sau medicului curant diabetolog:

Când prezentaţi semnele de mai sus sau când acestea se agravează;

Când valorile glicemice sunt foarte mari sau foarte mici în mod repetat;

Când depistaţi corpi cetonici în urină;

Când urinarea este mai frecventă decât în mod normal (mai ales în timpul nopţii, aveți o sete extremă indiferent de cantitatea de lichide consumată, gură uscată, dureri de cap, dureri de stomac, slăbiciune, stare oboseală marcată);

Când este necesară ajustarea dozelor de insulină/medicaţie/aport alimentar/carbohidraţi;

Când aţi rămas fără medicaţie sau consumabile;

Orice altă stare legată de situaţia dvs. (alte infecţii/răceli/vărsături/diaree) sau dacă nu vă simțiți bine, indiferent de motiv.

Precauții:

Să bea o cantitate de lichide suficientă. Hidratarea corespunzătoare, minimum 2 litri, preferabil apă! Dacă întâmpină dificultăţi în a se hidrata, la fiecare 15 minute să consume lichide în cantitate mică. Limitarea consumului de cafea/băuturi cu cafeină!

Nu renunţaţi la tratamentul pe care îl urmaţi curent, indiferent de tipul acestuia (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic). Dacă nu vă puteţi alimenta normal, sunaţi medicul diabetolog pentru reevaluarea medicaţiei;

Dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl, consumaţi alimente ce conţin carbohidraţi simpli, 15 grame: glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane/dropsuri şi verificaţi după 15 minute glicemia pentru a vă asigura că aceasta a crescut peste 70 mg/dl. Verificaţi şi valorile glicemiilor postprandiale (la 2 ore după masă) şi la ora 3 noaptea! Notați-le în jurnal și comunicați-le medicului!

Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină şi sunaţi medicul în situaţia în care descoperiţi testul pozitiv!

Dacă folosiţi senzori de monitorizare glicemică şi aţi luat acetaminofen este bine să verificaţi valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul.

Monitorizaţi tensiunea!
Monitorizaţi temperatura!
Recomandări specifice:

Reduceţi numărul de persoane cu care intraţi în contact;
Evitaţi contactul cu persoanele suspecte de infecţii respiratorii acute;

Reduceţi deplasările, reduceţi timpul petrecut în afara casei. Pentru cumpărături urgente desemnaţi o singură persoană;

Curăţaţi suprafeţele cu care vin în contact mai multe persoane cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;

Nu utilizaţi împreună cu alte persoane aceeași veselă, aceleași haine sau prosoape;

Evitaţi să vă atingeţi faţa, ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate sau nedezinfectatPersoanele cu diabet zaharat, mai vulnerabile în fața bolii

Share:

administrator

Lasă un răspuns