Problemele digestive sunt din ce în ce mai frecvente la un număr tot mai mare de persoane, indiferent de vârstă. Totuşi, doar pentru că atât de mulți oameni suferă din cauza acestor probleme, asta nu înseamnă că ele sunt normale. De fapt, deficienţele funcției digestive pot duce la multe alte probleme de sănătate. Îți datorezi ţie însuţi să te asiguri că digestia ta funcționează pentru tine și nu împotriva ta. Pe de altă parte, dacă îţi poţi îmbunătăți digestia, îţi poţi ameliora semnificativ starea de bine şi de sănătate.

Chiar dacă nu ai simptomele tipice ale unei digestii deficitare, cum ar fi gazele, balonarea sau constipația, este posibil să ai alte probleme pe care să nu le fi asociat niciodată cu funcţionarea sistemului digestiv, cum ar fi oboseala, aparent fără motiv, dificultăţile de concentrare, problemele cu pielea sau diferite pofte. Toate acestea pot semnala o deficienţă a sistemului digestiv. Digestia este la baza tuturor celorlalte funcții din corp. Intestinul tău este al doilea creier al corpului și când începi să înțelegi cât de interconectate sunt de fapt sistemele noastre corporale, vei dori să te asiguri că faci tot ce poţi pentru a-ţi menţine sistemul digestiv în cea mai bună formă. Deci, ce poți începe să faci chiar astăzi pentru a menține acest sistem atât de important în formă? Iată câteva sfaturi!

Mestecă bine!

Mestecatul bine este o practică esenţială pentru a te bucura de o bună digestie, dar totuși ignorată! Pentru a avea o bună digestie, alimentele trebuie mestecate atât de bine încât să ajungă la o stare aproape de cea lichidă atunci când le înghiți. Saliva conține enzime de care este nevoie pentru ca organismul să înceapă descompunerea alimentelor pentru digestie. Când mâncăm pe fugă sau înghițim mâncarea aproape nemestecată, digestia este compromisă.

Suplimente de ajutor

Corpul nostru produce natural enzime digestive, dar îmbătrânirea și un sistem digestiv deficitar poate duce la o producție mai mică a acestor substanţe atât de importante. Așadar, dacă simţi că digestia ta are nevoie de ajutor, nu ezita să cumperi un produs pe bază de enzime digestive, care pot face o mare diferenţă în starea ta de bine, mai ales după o masă copioasă sau bogată în alimente mai greu de digerat.

Bea mai multă apă, dar nu în timpul mesei

Hidratarea corectă este un aspect foarte important pentru sănătate, în general, și digestie în special. Cu toate acestea, încearcă să bei cât mai multă apă între mese şi nu în ​​timpul mesei, deoarece poate dilua acidul gastric și poate interfera cu toate fluidele de digestie, făcând mai dificilă descompunerea alimentelor.

Mai multe fibre

Fibrele ajută la menținerea sănătății colonului prin accelerarea timpului dedicat tranzitului intestinal. Un tranzit mai rapid înseamnă că toxinele pe care le-ați consumat petrec mai puțin timp în corp. Fibrele ajută, de asemenea, la eliminarea bacteriilor și toxinelor din colon. Asigură-te că alimentaţia ta conţine atât fibre solubile, pe care le poți obţine din fasole, linte, mazăre, fructe și legume, cât și fibre insolubile (nuci, semințe, cereale integrale, legume verzi), care ameliorează tranzitul.

Nu mânca mult

O porţie prea mare de mâncare este o provocare pentru sistemul tău digestiv, obligând organismul să depună prea multă energie în acest sens și forțând corpul să încerce să folosească prea mulți nutrienți simultan. De multe ori mâncăm porţii mai mari decât de obicei pentru că mâncăm abia atunci când ne este foarte foame sau când mâncăm în grabă. Pentru a evita astfel de probleme, asigură-te că ai mereu la îndemână o gustare sănătoasă şi că aloci cel puţin 20 de minute meselor tale. 

Mici probleme digestive sunt inevitabile din când în când, dar urmând sfaturile de mai sus te vei putea bucura de un sistem digestiv mai sănătos. Dacă ai îngrijorări cu privire la simptomele de care suferi şi care apar recurent, consultă medicul de familie sau un specialist.

Sursă foto: Unsplash.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns