Proprietarii de clădiri și apartamente din Buzău vor plăti impozite mai mari, după indexarea cu rata inflației stabilită în ultima ședință a Consiliului Local Municipal. De asemenea, cei care au clădiri în paragină se aleg cu o majorare cu 500%, începând din 2021.

Indexarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației, la nivelul orașului Buzău, decisă prin votul majoritar al consilierilor PSD, a stârnit dispute.

Aleșii din opoziție, respectiv reprezentanții Partidului Național Liberal și cei din USR-PLUS, au votat împotrivă, cei din urmă venind și cu un amendament care să împiedice majorarea.

”În 2021 vom avea taxe mai mari cu peste 50% și mai mulți șomeri. Ne așteaptă mărirea taxei de salubrizare și o taxa mai mare la parcare. Am votat împotriva indexării taxelor și impozitelor cu rata inflației. Legea nu obliga indexarea cu rata inflației”, a transmis Irinel Cîrstea, de la USR PLUS.

Proiectul privind majorarea taxelor și impozitelor locale a fost aprobat cu 15 voturi pentru, 6 voturi împotrivă și o abținere.

”Pentru persoanele fizice care dețin clădiri pe care le utilizează rezidențial, adică pentru locuit, Toma și consilierii PSD au votat creșterea cotei de impozitare, adică majorarea cu 50% a impozitului. (…) o asemenea majorare în condițiile economice actuale este cel puțin sfidătoare pentru locuitorii municipiului, mai ales că rata șomajului la Buzău este cea mai mare din țară”, se arată în comunicatul trimis de PNL Buzău.

Primarul Constantin Toma asigură că această creștere este suportabilă, o asemenea măsură fiind luată și în alte orașe vecine, cum ar fi Galați și Ploiești, ”unde populația are aceleași venituri ca în Buzău”, conform edilului șef.

”Impozitele vor crește cu 50%, dar și aici în funcție de zone. Sunt zone centrale și se impozitează și în funcție de acest aspect. Anul viitor riscăm să nu mai facem nicio investiție și pe exemplul dat de liberali sumele puse acolo nu sunt sume mari, practic, înseamnă zeci de lei pentru fiecare familie, în condițiile în care politica privind taxele și impozitele locale preluată în 2016 am dus-o până în 2020, pentru că nu am avut Consiliul Local de partea mea”, a declarat Constantin Toma pentru Șansa News.

În ultima ședință de consiliu, s-a mai decis ca în cazul proprietarilor unor imobile lăsate în paragină majorarea să fie cu 500%, începând din 2021.

Procentul a fost stabilit cu scopul de a-i forța pe proprietarii clădirilor degradate să investească în renovarea lor. Aceste imobile afectează aspectul peisajului urban și pun în pericol celelalte clădiri din jur și pietonii.

O comisie de specialitate constituită în cadrul Primăriei a început deja inventarierea clădirilor din municipiul Buzău aflate în paragină și a stabilit pentru fiecare în parte un punctaj, pe baza căruia vor fi calculate impozitele.

Share:

administrator

Lasă un răspuns