Încrederea în afaceri britanice a înregistrat cea mai mare îmbunătățire lunară din ultimii patru ani în această lună, reflectând optimismul conform căruia vaccinurile COVID-19 vor duce la redresarea economică în 2021, a arătat luni un sondaj Lloyds Bank.

Lloyds a declarat că barometrul său lunar de afaceri a crescut cu 17 puncte procentuale, până la -4% în decembrie, fiind cel mai mare din martie, înainte ca pandemia de coronavirus să atingă economia Marii Britanii.

„Vestea progresului vaccinului a consolidat cifrele de încredere din această lună, compensând mai mult decât incertitudinile legate de noua relație comercială a Regatului Unit cu UE”, a declarat economistul Lloyds Hann-Ju Ho.

Sentimentul de afaceri îmbunătățit reflectă câștiguri similare în rândul gospodăriilor a căror încredere a crescut luna aceasta cu cea mai mare marjă din ultimii opt ani, potrivit unui sondaj efectuat săptămâna trecută de cercetătorii de piață GfK.

Fundalul economic imediat este slab. Economia Marii Britanii urmează să scadă cu 11% în acest an, cel mai mult din 1709, potrivit Bank of England, în timp ce creșterea la începutul anului 2021 pare a fi îngreunată de restricțiile COVID-19 în curs.

Lloyds a declarat că 32% dintre firmele pe care le-a studiat se așteaptă să reducă personalul anul viitor, iar 22% intenționează să crească numărul. Întreprinderile mai mari au avut tendința de a fi mai optimiste și, de asemenea, au mai multe șanse să intenționeze să pună capăt înghețurilor salariale.

Sondajul s-a bazat pe intervievarea a 1.200 de firme, realizat în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie.

Citeste continuarea Moralul afacerilor din Marea Britanie crește cel mai mult în peste 4 ani

Share:

administrator

Lasă un răspuns