Circulația rutieră se desfășoară normal, de marți după-amiază, între centrul comunei buzoiene Lopătari și cele trei sate de pe malul drept al Slănicului care au fost izolate în weekend. După ce o viitură a spulberat un pod de tuburi, la Vârteju, Chirani şi Săreni, cu o sută de localnici, cei mai mulţi bătrâni, timp de trei zile s-a mai putut ajunge doar pe două punţi pietonale, şi acelea şubrede.

În perioadele ploioase, Slănicul face ravagii deşi, în mod obişnuit, poate fi traversat şi prin albie. Zilele trecute, apele învolburate au distrus podul de tuburi, lăsându-i fără acces cu maşinile sau căruţele pe cei aproximativ o sută de locuitori de pe malul drept.

Topirea zăpezii și ploaia necontenită au făcut ca debitul râului Slănic să aibă un debit mare trei zile la rând, perioadă în care nu s-a putut interveni cu lucrări de refacere a podului.
Două punți pietonale, și ele șubrede, au asigurat legătura localnicilor din Vârteju, Chirani şi Săreni cu centrul comunei Lopătari, unde se află singurele farmacii din zonă și magazinele sătești.

Potrivit reprezentanților primăriei, muncitorii au putut intra în albia Slănicului pentru a începe reamenajarea podului abia luni dimineață. Lucrările au constat în repoziționarea tuburilor și fixarea lor cu balast luat din albia râului.

”Intervenția s-a realizat din resurse proprii și a durat o zi și jumătate. Am avut noi un buldoexcavator și o basculantă, însă a fost nevoie să contractăm și un excavator. Pe viitor, încercăm să achiziționam tot ce ne trebuie pentru astfel de intervenții”, ne-a declarat Claudiu Constantin, primarul din Lopătari, aflat la început de mandat.Share:

administrator

Lasă un răspuns