Trei sate ale comunei buzoiene Lopătari sunt izolate rutier încă de vineri, după ce o viitură pe râul Slănic a spulberat un pod din tuburi. La Vârteju, Chirani și Săreni, cu o sută de localnici, cei mai mulți bătrâni, se mai poate ajunge doar pe două punți pietonale, și acelea șubrede.

În perioadele ploioase, Slănicul devine de nestăvilit deși, în mod obișnuit, poate fi traversat și prin albie.

Acum, apele învolburate au spălat și pietrișul de la podul de tuburi, lăsându-i fără acces cu mașinile sau căruțele pe cei aproximativ o sută de locuitori de pe malul drept.

Județul Buzău este sub cod galben de inundații până duminică, la ora 16.00, iar până atunci o intervenție cu utilaje în albia Slănicului este imposibilă.

”Acum nu avem ce face decât să ne organizăm pentru întreținerea șanțurilor, intervenție pe care o facem și noi pe ajutor social și cu muncitorii primăriei”, spune Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari, care se află la început de mandat.

Probleme sunt şi în comuna Beceni, în satul Lunca Morii, unde podul de tuburi peste râul Buzău a devenit impracticabil. Nu este prima dată cât localnicii se plâng că viiturile le-au luat tuburile. De fiecare dată, ele sunt fixate la loc cu balast, ceea ce nu înseamnă decât o soluție provizorie și bani cheltuiți inutil.

Institutul Național de Hidrologie a emis un cod galben de inundații pentru tot județul, până duminică, la ora 16.00. Cauza o constituie topirea zăpezii și ploile care au urmat după.

Sunt vizate îndeosebi râul Buzău, cu afluenţii aferenţi sectorului aval de barajul Siriu – judeţele: Buzău şi Prahova, și râul Râmnicu Sărat, bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior – judeţele: Vrancea şi Buzău. Scurgerile de pe versanți au umflat apele pâraielor, iar nivelul apei din barajul de la Siriu a crescut și el.

Share:

administrator

Lasă un răspuns