De la deschiderea procesului electoral, IPJ Buzău a primit sesizări cu privire la amplasarea unor afișe electorale în apropierea secțiilor de votare, la servirea de băuturi alcoolice în perimetrul adiacent secției de votare sau cu privire la încălcarea normelor sanitare de către diverse persoane în sensul neportului măștii de protecție.
Toate sesizările au fost repartizate de îndată spre verificare pentru a stabili dacă aspectele semnalate se confirmă și pentru a dispune măsuri legale în consecință.
Astăzi, peste 200 de poliţişti și jandarmi asigură măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.
Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, sunt asigurate rezerve de polițiști si jandarmi, precum și echipe operative, pregătite să intervină.
De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău are în responsabilitate 311 de secţii de votare, constituite în 252 de locaţii, unde sunt prezenţi peste 300 de poliţişti, Inspectoratul de Jandarmi Buzau are în responsabilitate 100 de secții de votare dispuse în 100 de locații, unde sunt prezenți tot atâți jandarmi, iar alte structuri ale M.A.I. au în responsabilitate 15 secții de votare.
Pentru a veni în sprijinul unităților teritoriale ale MAI, au fost desemnați ofițeri din cadrul Aparatului Central al MAI, precum și din cadrul Inspectoratelor Generale care participă la executarea unor activități operative legate de procesul electoral.
Toate forțele de ordine implicate în misiunile de astăzi, vor acționa cu profesionalism și celeritate și vor acorda maxima atenție rezolvării sesizărilor privind posibile incidente electorale.
Toate sesizările privind săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni electorale vor fi tratate cu echidistanță, indiferent de calitatea persoanelor care fac sesizarea sau care sunt vizate de aceasta.
Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a sigura corectitudinea operaţiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.
În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de vot se întind și în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în piețe publice, până la o distanță de 50 m.
În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale.
”Reamintim că sunt interzise comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, respectiv în limita celor 50 de metri. Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților”, se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.
Alegătorii votează la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința.