Când vine vorba de vârstă, întotdeauna există mai multe perspective din care putem privi lucrurile. La douăzeci de ani aveam toată viața înainte, însă nu aveam maturitatea unui om trecut deja prin nenumărate experiențe. La patruzeci nu avem aceeași gândire ca la 18, dar avem o serie de lucruri bune asupra cărora ne putem muta atenția. Chiar dacă înaintarea în vârstă nu este un subiect pe placul tuturor, el poate fi regândit astfel încât miturile negative și înspăimântătoare despre îmbătrânire să fie demontate.

Pledează pentru tine însăți

Se spune că schimbările se instalează timid începând cu vârsta de 40 de ani. Metabolismul încetinește, nivelul de estrogen din organism începe să scadă, apar ridurile, plus firele de păr albe. Lista transformărilor care au loc poate continua pagini întregi. Însă, înainte de a ne demoraliza și de a ne pierde orice speranță, este bine să ne concentrăm atenția pe ce avem de făcut. Cu alte cuvinte, este esențial să trecem sănătatea în topul priorităților noastre. Cum poți face asta în mod concret? În primul rând, efectuând investigațiile necesare pentru a te asigura că totul este în regulă și că nu ai niciun motiv să te îngrijorezi. Este recomandată efectuarea analizelor de sânge, a ecografiei abdominale, a examenelor endocrinologice, a testului Babes Papanicolau și programarea pentru mamografie digitală. Programele de screening pentru cancerul de sân sunt recomandate să fie efectuate anual începând cu vârsta de 40-50 de ani, mai ales dacă există cazuri de cancer de sân în familie. Este cea mai bună metodă de a depista problema înainte să apară simptomele.

Bucură-te de valorile tale 

La vârsta de 40 de ani, valorile tale sunt deja construite. Chiar dacă nu au fost încă definite sau conștientizate, te poți uita în urmă pentru a observa ce lucruri te fac și te-au făcut fericită, ce lucruri sunt importante pentru tine, ce tipologii de oameni îți plac, ce așteptări ai de la ceilalți, pe ce resurse te bazezi și care sunt calitățile tale. Îți poți face chiar o listă cu principalele tale valori. În felul acesta îți este mai clar în ce direcții merită să investești timpul și energia ta. Te poți implica în proiecte de voluntariat, în ONG-uri sau îți poți face grupuri de prieteni care împărtășesc aceleași valori ca tine.

Reinventează-te

Un studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie arată că stima de sine se îmbunătățește pe măsură ce intrăm în vârsta a doua și atinge apogeul în jurul vârstei de 60 de ani. Iar acest lucru poate fi folosit în favoarea ta. Stima de sine este atitudinea prin care poți să te reinventezi, să crești, să te dezvolți și să fii creatorul realității tale. Acordă atenție lucrurilor, hobby-urilor, ideilor de afaceri pe care ți-ai dorit mult timp sa le pui în practică, dar întotdeauna ai găsit motive care să te demotiveze. Poate că acum a venit timpul potrivit pentru ele. 

Găsește-ți modele care să te inspire

Indiferent de vârstă este important să avem lângă noi persoane care să ne inspire și să ne motiveze să devenim mai buni. De cele mai multe ori regăsim aceste modele în oameni celebri care au revoluționat lumea sau personalități cunoscute. Modelele pot fi și oameni simpli sau oameni din domeniul online. Este important ca atunci când vrei să faci o schimbare în viața ta, de exemplu, să îți îmbunătățești stilul de alimentație, să faci mai mult sport, să înveți să lucrezi într-un domeniu nou, să ai câteva modele care au deja experiență în direcția pe care tu vrei să mergi. În felul acesta poți crește mai repede. Important este ca modelul pe care îl alegem să ne ajute să devenim mai buni, dar rămânând noi înşine, deci nu trebuie să copiem în totalitate stilul lui de viaţă.

Așadar, înaintarea în vârstă nu mai trebuie să fie un subiect tabu sau unul care să te întristeze. Există multe motive pentru care merită te bucuri de fiecare an. 

Sursă foto: Shutterstock

Share:

administrator

Lasă un răspuns