Pentru mulți dintre români, Ziua Națională este una dintre puținele ocazii din an în care pot mânca fasole fiartă la cazan, despre care se zice că e mai bună și decât cea făcută acasă. Sutele de buzoieni care în alți ani, pe 1 decembrie, așteptau la cozi imense porția de mâncare cu vin fiert, au găsit astăzi un peisaj trist. Din cauza pandemiei, autoritățile au anulat festinul public iar pofticioșilor nu le-a mai rămas ca soluție decât să comande fasolea de la restaurante.

La Buzău, festivitățile de Ziua Națională s-au limitat la dezvelirea unui monument și un scurt ceremonial militar. Dezamăgirea celor care au venit în Parcul Crâng a fost mare atunci când au descoperit că lipsesc parada și fasolea făcută la cazan.

”Mulți nu au știut că nu se mai dă fasolea, nu mai e ce-a fost odată. Mai erau oameni mai amărâți sau care veneau că așa era tradiția, iar pentru ei era o satisfacție. Acum nu s-a mai ținut nimic”, este constatarea unui buzoian.

În această zi, pofticioșilor nu le-a mai rămas ca soluție decât să comande fasolea de la restaurante cu livrare la domiciliu. La Buzău, una dintre firmele de catering cu sediul în Vernești a primit comenzi pentru fasole cu cârnați sau cu ciolan încă din ajunul Zilei Naționale.

Bucătarii sunt nevoiți să prepare triplu față de alte zile. ”Nu este român care să nu aibă astăzi o fasole cu cârnați sau cu ciolan afumat, ori varză călită. Din păcate, perioada grea ne obligă să mergem mai mult pe livrări la domiciliu”, spune Elena Mihalcea, bucătar la restaurantul Antique.

Fasolea preparată pentru Ziua Națională are la bază numai ingrediente locale, de la grădinari și producători de afumături din zona Buzăului. ” Noi ne-am străduit să le preparăm cu legumele bio, de la țăranii din Buzău; chiar și fasolea, și cârnații de Pleșcoi, și ciolanul, pe toate le avem din Buzău”, declară Niculina Suliman, bucătar.

Bucătarii și livratorii firmei de catering sărbătoresc Ziua Națională prin multă muncă. Lucrează ca furnicile încă de la primele ore ale zilei, pentru a onora zecile de comenzi care sosesc din toate cartierele orașului. ” Sunt mai multe comenzi decât în alte zile mai ales la fasole și varză. Colegul nostru deja a plecat pe traseu”, spune Aura Dragomir, de la firma de catering cu sediul în Vernești.

Prețul unui meniu care include și o porție de fasole costă între 17 și 20 de lei. Friptura la jar și micii au și ei mare căutare, astăzi, la zi de mare sărbătoare a românilor.

Share:

administrator

Lasă un răspuns