Rețeta de tort diplomat este una dintre cele mai apreciate rețete de deserturi de la noi din țară. Se pregătește adesea la ocazii speciale, mai ales la mesele în familie de sărbători, deoarece nu este deloc un desert greu de făcut. Mai jos îți spunem pas cu pas câteva rețete delicioase de tort diplomat.
Gustul răcoritor și aromat, crema fină și pișcoturile pufoase sunt secretul când vine vorba de o rețetă de tort diplomat. Este un desert ce poate fi pregătit acasă foarte ușor, nu necesită coacere, iar rezulatul final depășește orice așteptări. Așadar, iată ce rețete îți recomandăm să încerci.
Tort diplomat – rețete pentru acasă
Tort diplomat cu fructe
Ingrediente pentru cremă
5 ouă; 700 gr smântână pentru frișcă; 200 gr zahră; 40 gr gelatină;Fructe din compot/conservă la alegere: ananas, kiwi, portocală, mandarine, banane, ananas, etc. 6 linguri din zeama de la compot; Un praf de sare.
Ingrediente pentru blat
200 gr pișcoturi.
Ingrediente pentru decor
500 ml smântână pentru frișcă; O lingură de zahăr pudră; Opțional: un plic de întăritor pentru frișcă; Fructe confiate sau fructe proaspete.
Mod de preparare
Poți începe cu pregătirea cremei. Între timp, gelatina se pune la hidratat împreună cu 5 linguri de zeamă din compot și se completează cu apă până la obținerea a 120 ml de lichid. Ouăle se pun într-o cratiță și împreună cu zahărul se mixează la foc mic în continuu, pentru a evita prinderea compoziției de fundul vasului. Crema se amestecă până când începe să se îngroașe, dar nu trebuie să înceapă să fiarbă. Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcească.
Între timp, gelatina hidratată se adaugă peste crema caldă și se amestecă până când se dizolvă. Peste se adaugă și fructele confiate și cele proaspete și se amestecă ușor până când se omogenizează bine compoziția.
Cât crema se lasă să se răcească bine, se bate smântâna pentru frișcă. Aceasta trebuie să fie foarte rece și se bate până când se întârește, dar nu mai mult de atât pentru a nu se tăia compoziția.
Se adaugă ⅓ din frișca bătută la crema de ouă și fructe și se amestecă bine. Într-o tavă cu margini detasabile se pune un strat de pișcoturi pe care le-ai înmuiat înainte în zeama de la compot. Deasupra blatului, se toarnă crema de fructe și frișcă și se nivelează bine crema.
Se adaugă un al doilea strat de pișcoturi bine însiropate și ele și totul se dă la frigider pentru cel puțin 5 ore sau, dacă este posibil, peste noapte. Ulterior, când forma de tort se desface, crema trebuie să fie bine întărită.
Pentru decorarea tortului poți încerca mai multe variante. Poți îmbrăca tortul într-un strat de frișcă și poți opta pentru pișcoturi ușor însiropate de jur împrejur legate cu o panglică. De asemenea, poți îmbrăca tortul cu frișcă, iar deasupra poți orna cu câteva fructe proaspete și confiate.
Află și care sunt cele mai bune rețete de tiramisu
Tort diplomat fără coacere
Ingrediente
500 gr frișcă; 100 gr pișcoturi; 250 gr mascarpone; 4 foi de gelatină sau 6 grame de gelatină granule; Piersici decojite din compot; Căpșuni și kiwi pentru decor; O lingură esență de vanilie.
Mod de preparare
Fructele proaspete se feliază subțire și se lasă la scurs pe un șervețel de bucătărie. Între timp, foile de gelatină se lasă la hidratat în 10 linguri de suc din compot sau până când foile sunt perfect acoperite.
Mixează frișca lichidă cu crema de mascarpone pe care ai sfărâmat-o inițial. Ambele trebuie să fie reci de la frigider. Mixează totul pentru 30 de secunde, după care pune gelatina hidratată la cuptorul cu microunde pentru 15-20 de secunde. Amestecă esența de vanilie cu gelatina.
Adaugă feliile de fructe peste crema de frișcă și mascarpone și amestecă încet.
O tavă cu margini detașabile se tapetează cu hârtie de copt și se începe asamblarea tortului care va fi răsturnat la final. Pe fundul tăvii pune felii de căpșuni, de kiwi și de piersici. Așează-le pe toate astfel încât să creezi un decor frumos. Adaugă crema cu frișcă și fructe peste, nivelează totul foarte bine, după care însiropează pișcoturile cu sucul compotului rămas și alează-le peste cremă.
Presează pișcoturile cu o spatulă astfel încât să aduci totul la același nivel. Acoperă pișcoturile cu foaia de copt de margini și pune vasul la frigider pentru minim 2 ore.
Scoate tortul de la frigider, îndepărtează foaia de copt și pune deasupra un platou sau o farfurie mai mare decât tortul. Întoarce tava cu margini detașabile cu tot cu farfuria suport de deasupra, după care ridică farfuria, îndepărtează tava detașabilă și poți tăia tortul diplomat.
Vezi care sunt cele mai gustoase rețete de cozonaci pufoși
Tort diplomat cu pișcoturi și frișcă
Ingrediente
2 pachete pișcoturi; 4 gălbenușuri; 200 g zahăr; 2 linguri făină; 500 ml lapte; 3 pliculețe gelatină; 500 ml smântână pentru frișcă; 1 conservă de ananas; 3 portocale; 3 kiwi.
Ingrediente pentru ornat
200 ml smântână pentru frișcă; 50 g zahăr; 1 portocală; 1 kiwi; 100 g căpșuni; 2 banane.
Mod de preparare
Dizolvă pliculețele de gelatină în 3-4 linguri de suc de portocale sau sirop de ananas din conservă, după preferință. Pune gălbenușurile cu 150 g zahăr într-o cratiță la foc mic și amestecă, apoi adaugă laptele și făina. Amestecă constant pentru a evita formarea cocoloașelor sau lipirea. Ține crema pe foc până când se îngroașă, apoi las-o deoparte să se răcească, aproximativ 20 minute.
Când crema s-a răcit, adaugă gelatină puțin încălzită la microunde și omogenizează. Bate bine 500 ml smântână pentru frișcă cu 50 g zahăr și încorporează în crema de gălbenușuri. Pregătește tavă de tort, aranjând pișcoturi date prin sirop de ananas din conservă de jur împrejur și pe fundul tăvii, cât mai uniform, apoi taie fructele cubulețe.
Asamblează tortul diplomat astfel: peste stratul de pișcoturi așază un strat de crema, un rând de mix de fructe, urmat de alte straturi de crema și fructe, ultimul fiind un strat de crema. Da tortul la frigider pentru 5-6 ore sau peste noapte, iar când crema s-a întărit, bate frișcă cu 50 g zahăr și ornează tortul.
Sursă rețetă: Rețetepractice.ro
Sursă rețetă: Shutterstock.com