Ecograful este una dintre cele mai importante invenții medicale din istorie, în condițiile în care ajută doctorii să ia mult mai ușor decizii și să ofere tratamente exacte. Un ecograf oferă imagini clare asupra organelor și poate fi folosit cu succes pentru abdomen, pentru inimă sau pentru alte organe. Cel mai des, ecografele sunt folosite de către viitoarele mămici, care își doresc să vadă mica vietate ce se dezvoltă la ele în burtică.

Majoritatea oamenilor au la un moment dat sau altul nevoie de un ecograf. Puțini sunt cei care știu, însă, cum trebuie să se pregătească pentru o ecografie. Tocmai de aceea, am pregătit câteva sfaturi utile în acest sens.

Pregătirea pentru o ecografie. Care sunt pașii ce trebuie să fie urmați?

De multe ori, pașii pot să difere în funcție de organul ce urmează a fi subiectul ecografiei. Există câteva reguli generale, totuși:

Trebuie să se poarte haine cât mai lejere, care să nu fie strâmte pe corp;Trebuie să se consume apă înainte de ecografie și să se evite urinarea. De regulă, această necesitate este valabilă pentru ecografiile fetale, pelviene și renale. Este bine să se evite consumul de alimente cu 12 ore înainte de ecografie. Motivul este faptul că alimentele nedigerate pot face destul de dificilă obținerea unei imagini clare. Anumite alimente blochează undele sonore. În cazul copiilor, cele 12 ore se reduc la 2, 3 sau 4 ore, în funcție de vârstă.Trebuie să fie evitate alimentele care se digeră greu sau care au un conținut bogat în grăsimi. De asemenea, este bine să se evite consumul de gumă de mestecat.

„Ecograful este o valoare de neînlocuit, ca un instrument de diagnostic rapid, convenabil, nonradioactiv, interactiv”, a spus Fred Yang, director al Sistemului Internațional de Ultrasunete Mindray.

La ce trebuie să te aștepți în timpul unei ecografii?

Partea bună este că o astfel de investigație nu este dureroasă. De regulă, pacientul este întins pe spate și este dezbrăcat în zona care trebuie să fie investigată.

Singura senzație neplăcută poate să apară în momentul în care se aplică gelul ecografic, însă nu este durere, ci doar o senzație de rece. După aplicarea gelului, sonda ecografului se mișcă pe piele pentru a putea prelua imagini cât mai relevante.

Procedura poate să dureze între câteva minute și două ore, în funcție de zona ce urmează a fi analizată și de detaliile necesare.

Ceea ce este de reținut însă este faptul că ecograful nu este dureros și este cât se poate de eficient.

Share:

administrator

Lasă un răspuns