După ce a refuzat să mărească pensiile conform legii, ultima găselniță a Guvernului Orban a fost distribuirea a 300.000 de carduri pentru persoanele de peste 75 de ani și care au venituri sub 800 lei pe lună pentru o masă caldă pe zi.

Este vorba despre tichete în format electronic, pe un card, cu care beneficiarii ar putea cumpăra doar mâncare caldă.
Cum în România cei mai mulți pensionari cu venituri mici trăiesc în mediul rural, cu ce îi ajută această măsură?
Aproape cu nimic.

Cardurile ar urma să fie încărcate cu 180 de lei pe lună, ceea ce ar însemna fabuloasa sumă de 6 lei/zi.

Cum un meniu costă aproximativ 15-20 de lei în restaurante, bătrânii ar avea varianta de a mânca o masă caldă o dată la 3 zile din acești bani.

Dar chiar și atunci nu au voie să cheltuiască mai mult de 40 de lei. În al doilea rând, cardul nu este transmisibil, beneficiarul trebuind să se prezinte el însuși la restaurant pentru a-l putea folosi.

În plus, cardul nu poate fi folosit decât în anumite restaurante. Care sunt unitățile partenere în Buzău? KFC, Spartan și Rasta Chicken Grill&Bar. Încercați să vă imaginați un beneficiar al acestui program guvernamental stând la coadă și cerând un Meniu Crispy Strips.
În realitate programul care este deja prezentat ca o mare mână întinsă către populația defavorizată, îmbătrânită și sărăcită, este doar praf în ochi. Cei 6 lei pe zi nu vor fi folosiți din lipsa elementului practic, vor rămâne necheltuiți, iar bunicii noștri din nou păcăliți.
Nici nu mai punem la calcul faptul că respectivele carduri ar urma să fie încărcate cu bani în prima săptămână din decembrie, adică exact de alegeri. Cu siguranță multe dintre persoanele sărace din județ nici nu vor avea posibilitatea de merge la o astfel de unitate, iar în cazul multora deplasarea în zonele unde ar putea valorifica aceste carduri ar fi absurdă, costul transportului fiind mai mare decât valoarea mesei.
În concluzie, programul „Mese calde” îi lasă reci pe cei mai mulți dintre beneficiari, care se întreabă de ce nu li s-au oferit tichete de masă, cu care să-și fi putut cumpăra singuri alimente, fiind mult mai utile produse cu care chiar și-ar putea prepara acasă hrana, cum ar fi făină, ulei, zahăr, carne sau ouă.

Share:

administrator

Lasă un răspuns