Tarhonul este planta perenă folosită atât în scop medicinal, cât și culinar. Datorită proprietăților deosebite, consumul de tarhon este considerat un adjuvant natural pentru o serie de afecțiuni ale organismului. Descoperă de ce este indicat să introduci în dieta alimentară condimentul tarhon.

Tarhon, Artemisia dracunculus, este planta aromatică bogată în antioxidanți, vitamine și minerale recunoscută pentru capacitatea de a stimula pofta de mâncare și pentru scăderea nivelului glucozei din sânge.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Tarhon – caracteristici generale

Planta originară din Europa, Asia, America de Nord și Mexic, crește în înălțime până la 120 cm, are tulpini ramificate și frunze subțiri aromatice care se aseamănă cu aroma de lemn dulce sau anason.

Descoperă care sunt cele mai bune plante medicinale care se găsesc în România

Rădăcina plantei se dezvoltă foarte bine în sol, are tulpini puternic ramificate și lemnificate, iar frunzele se aseamănă cu niște limbi ascuțite, tocmai din acest motiv planta mai este denumită și dracon. Frunzele de tarhon au culoarea alb gălbuie, fructele sunt mici și au proprietăți deosebite pentru organism. În bucătărie, planta tarhon poate fi folosită atât în stare uscată, cât și proaspătă

Flori de tarhon

Tarhon – proprietăți

Antispastice; Antiinflamatoare; Antioxidante; Antiinfecțioase; Antivirale; Antibacteriene; Antiscorbutice; Antiparazitare; Carminative; Diuretice; Decongestionante; Dezinfectante.

Beneficiile consumului de tarhon

Poate stimula pofta de mâncare

Un dezechilibru al hormonilor grelină și leptină poate provoca o scădere a poftei de mâncare. Grelina este considerată un hormon al foamei, în timp ce leptina este denumită hormon al sațietății. Când nivelul de grelină crește, induce foamea. Dimpotrivă, creșterea nivelului de leptină provoacă o senzație de sațietate.

Un studiu efectuat la animale a examinat rolul extractului de tarhon în stimularea poftei de mâncare. Rezultatele au arătat o scădere a secreției de insulină și leptină și o creștere a greutății corporale. Aceste descoperiri sugerează că extractul de tarhon poate contribui la creșterea senzației de foame.

Poate ajuta la ameliorarea durerii asociate cu afecțiuni precum osteoartrita

În medicina populară tradițională, tarhonul a fost folosit pentru a trata durerea pentru o lungă perioadă de timp. Un studiu efectuat pe o perioadă de 12 săptămâni a analizat eficacitatea unui supliment alimentar care conține un extract de tarhon, iar efectul său a fost benefic asupra durerii și rigidității la persoanele care suferă de osteoartrita.

Alte studii efectuate pe animale au constatat, de asemenea, că planta tarhon este benefică în tratamentul durerii și au propus ca acestea să poată fi utilizat ca o alternativă la gestionarea tradițională a durerii.

Poate îmbunătăți sistemul digestiv

Consumul plantei medicinale în alimente sau ceai poate fi un ajutor pentru calmarea afecțiunilor stomacului și poate acționa drept un tonic digestiv general. Tarhonul acționează drept un tonic digestiv natural pentru tratarea balonării, gazelor și iritațiilor la nivelul stomacului.

Tarhon verde proaspăt
Proprietăți și caracteristici plante medicinale
Care sunt beneficiile tarhonului
Tarhon uscat

Protejează sănătatea inimii

Tarhonul este bogat în antioxidanți și poate ajuta la menținerea corectă a organelor corpului, mai ales a celor care includ sistemul cardiovascular. Consumul regulat, dar cu moderație, de tarhon poate proteja organismul de atacuri de cord și infarct.

Știi ce beneficii are consumul de roinință?

Îmbunătățește funcția rinichilor

Datorită compușilor chimici din compoziție, tarhonul are un puternic efect diuretic și favorizează atât producerea, cât și eliminarea urinei. Astfel, planta medicinală ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Cum se consumă tarhonul

Ceai de tarhon

Infuzia are calități nutritive deosebite. Se poate prepara din 250 ml de apă clocotită și 10 grame (o linguriță) de frunze uscate de tarhon. Se amestecă totul, se lasă la infuzat între 7 și 10 minute, după care se strecoară și se consumă cald.

Află care este lista cu condimente, mirodenii și ierburi aromatice care se folosesc în România

Tinctură de tarhon

Tinctura se pregătește prin amestecarea a două părți de frunze și lăstari de tarhon cu 3 părți de alcool alimentar sau de fructe cu o concentrație de 40-50%. Se agită bine, după care se lasă la macerat timp de 20-21 de zile într-un spațiu întunecat. După acest timp, tinctura se strecoară și se depozitează în recipiente din sticlă.

Tarhon macerat cu oțet

Se obține astfel: se amestecă 500 ml de oțet de mere de 9 grade cu 300 gr frunze uscate de tarhon. Se agită bine și se lasă totul la macerat pentru două săptămâni. După acest timp, compoziția se strecoară și se transferă în recipiente care se închid ermetic. Preparatul poate fi utilizat atât intern, cât și extern.

Cum se păstrează tarhonul proaspăt

Frunzele proaspete de tarhon se culeg în primăvară și vară. Frunzele pot fi recoltate în momentul înfloririi pentru uscare înceată la o căldură moderată. Tarhonul uscat se depozitează într-un recipient etanș ori într-o pungă de hârtie și se păstrează într-un loc întunecat și rece. Poate fi păstrat până la șase luni în această stare.

Pentru rețetele culinare, tarhonul este recomandat în cantități mici, la finalul preparatului, cu scopul de a păstra aroma și gustul rețetei. Frunzele de tarhon pot fi adăugate în reșete cu carne și salate.

Contraindicații

Orice cură cu tarhon trebuie urmată cu moderație după indicațiile medicului specialist. Consumul exagerat al plantei poate provoca alergii în rândul persoanelor care se expun la soare.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns