Caperele sunt des asociate cu bucătăria italienească și sunt folosite în sosurile cu roșii pentru paste, pește sau carne de pui. Au un gust ușor acrișor și se consumă atât murate, cât și păstrate în ulei. Vezi ce beneficii are consumul de capere.

Caperele sunt mugurii florali comestibili ai arbustului Copparis Spinos, au frunzele ovale și florile rozalii. Reprezintă unul dintre ingredientele principale din bucătăria mediteraneană și sunt folosite atât pentru a condimenta preparatele, cât și pentru a le decora. Caperele se armonizează foarte bine cu majoritatea condimentelor mediteraneene precum busuioc, rozmarin, cimbru, usturoi, dar și cu măslinele murate.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Capere – caracteristici generale

Caperele se culeg încă de la începutul primăverii, dar și la începutul verii, în funcție de mărimea acestora, după care se pun la uscat la soare, apoi se conservă prin marinare, în oțet sau saramură și se ambalează în recipiente de sticlă de diferite dimensiuni ori cutii metalice.

Au un gust acrișor care se aseamănă cu cel al lămâiei, ușor iute sau picant și pot fi adăugate în sosuri reci ori calde, în preparatele cu carne de pește, de pui sau salate.

Caperele sunt bogate în vitamine, fibre și săruri minerale precum: complexul de vitamine B. C, A, K, fier, calciu, sodiu, cupru, mangan, dar și flavonoide și antioxidanți care combat acțiunea radicalilor liberi.

Capere beneficii

Capere – beneficii

Previn apariția diabetului

Potrivit studiilor efectuate, caperele au substanțe cu efecte benefice pentru persoanele care suferă de diabet. Capere ajută la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge, a nivelului ridicat de colesterol și la corectarea funcționării ficatului la persoanele cu diabet zaharat. Caperele reduc nivelul trigliceridelor la persoanele cu diabet zaharat. De asemenea, nu au prezentat efecte secundare asupra rinichilor și ficatului.

Protejează împotriva razelor ultraviolete dăunătoare

Razele UV pot duce chiar la apariția cancerelor de piele precum melanomul. Astfel, consumul de capere, conform studiilor efectuate de specialiști, protejează de razele UV dăunătoare și reduc roșeața sau eritemul pielii cauzat de razele UV.

Protejează de alergii

S-a demonstrat, potrivit studiilor, că extractul de capere are, de asemenea, efecte antialergice. Alergiile pot provoca simptome care variază de la iritarea ușoară a pielii la erupția cutanată până la bronhospasmul care pune viața în pericol sau constricția bronhiilor și dificultăți de respirație. Reacția alergică este vindecată de anumite substanțe, cum ar fi histamina și mastocitele. Caperele au substanțe care au efecte antihistaminice și, de asemenea, controlează mastocitele care duc la reacții alergice.

Îmbunătățesc imunitatea

Caperele sunt renumite pentru capacitatea lor de a crește imunitatea. Conform studiului efectuat pe anumite animale, caperele au îmbunătățit nivelul imunității și au făcut animalele foarte puternice și capabile să lupte împotriva infecțiilor.

Extractul de capere a crescut activitatea fagocitară la aceste animale. Fagocitele sunt celulele care înghit microbii dăunători precum bacteriile. De asemenea, au încurajat acțiunea citokinelor, care sunt substanțe imunomodulatoare foarte importante. Persoanele care consumă frecvent capere își pot îmbunătăți sistemul imunitar și pot avea o stare generală bună de sănătate.

Consumul de capere stimulează metabolismul

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, dar și flavonoizi, caperele susțin arderea grăsimilor și îmbunătățesc modificările ce pot avea loc la nivel intestinal, renal și hepatic. Sunt benefice pentru a preveni și trata constipația, dar și pentru a diminua durerile abdominale sau balonarea. De asemenea, caperele au un conținut scăzut de calorii, aproximativ 24 pentru 100 de grame.

Alte beneficii ale consumului de capere

Îmbunătățesc vederea; Ajută la întărirea oaselor și dinților; Protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare; Stimulează circulația sângelui; Previne căderea părului; Stimulează creșterea părului; Tratează iritațiile de la nivelul pielii; Hidratează tenul în profunzime.

Capere folosite intern

Caperele se adaugă în preparatele culinare și nu se consumă sub formă de ceai sau pulbere. Sunt un aliment de nădejde pentru o circulație bună a sângelui, previn formarea cheagurilor de sânge și mențin sănătatea tractului digestiv și a sistemului nervos.

Capere folosite extern

Caperele sunt utilizate și pentru producerea mai multor produse cosmetice, care ajută la tratarea iritațiilor pielii, roșeții și punctelor negre. Dacă sunt ușor zdrobite și aplicate pe piele, caperele hidratează în profunzime și stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului.

Contraindicații

Orice cură cu capere trebuie urmată conform specificațiilor medicului specialist. Dacă sunt consumate în cantități mari, caperele pot duce la hipotensiune arterială ori constipație.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns