Ginsengul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale folosite pentru tratarea mai multor afecțiuni. Un tratament natural pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pentru a combate depresia, ginsengul este folosit de sute de ani și cultivat în aproape toată lumea. Descoperă ce beneficii are consumul de ginseng.

Ginsengul, cunoscut în denumirea științifică de Panax ginseng, este planta perenă care se găsește atât în flora spontană, cât și în cea cultivată din Asia, SUA și Canada. Traducerea din chineză este: “esența pământului în formă de om”. Există până la 11 tipuri diferite de ginseng și fiecare dintre ele poate fi un remediu natural pentru tratarea mai multor afecțiuni.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ginseng – caracteristici generale

Planta medicinală este folosită în medicina chineză de peste 5.000 de ani, datorită proprietăților sale terapeutice. Toate cele 11 specii din care este format ginsengul aparțin genului Panax și familiei Araliaceae, deoarece denumirea se referă atât la ginsengul american, panax quinquefolius, dar și la ginsengul asiatic ori coreean, Panax ginseng.

Mai este cunoscut și ginsengul siberian, Eleutherococcus senticosus, dar acesta nu face parte din genul Panax, deoarece nu prezintă substanțele active specifice.

Pentru a ajunge la vârsta maturității, rădăcinile plantei au nevoie de o perioadă de 5 ani. Cele mai importante substanțe active din compoziția plantei medicinale sunt ginsenozidele. Într-o singură rădăcină se găsesc peste 25 de substanțe care fac parte din grupa saponozidelor triterpenice.

Descoperă și lista cu condimente, mirodenii și ierburi aromatice

Planta poate ajunge până la 1 metru înălțime și 5-10 cm grosime. Înflorește după cel puțin 4 ani și rădăcina se poate recolta după minim 4 ani, ideal fiind după 6 ani de la plantare. Ingredientele active sunt benefice în planta imediat după cultivare, însă doar atunci când rădăcina ajunge la maturitate conține o concentrație mare de substanțe active.

Ginseng – proprietăți

Antiinflamatoare; Antialergice; Analgezice; Antipsihotice; Anticonvulsive; Antivirale; Antibacteriene; Hipotensive; Sedative; Curative.

Tipuri de ginseng

Ginseng Asiatic; Ginseng American; Ginseng Siberian; Ginseng Brazilian; Ginseng Indian; Ginseng Coreean.

Cum se consumă ginsengul
Rădăcină de ginseng
Beneficiile consumului de ginseng

Beneficiile ginsengului

Îmbunătățește funcțiile cognitive

Consumul plantei medicinale, potrivit studiilor, îmbunătățește funcțiile cognitive și are un impact direct asupra creierului. Datorită ingredientelor active și radicalilor liberi din compoziție, planta poate proteja creierul de efectele nocive, poate crește puterea de concentrare și spori atenția

Întărește sistemul imunitar

Studiile efectuate de specialiști au demonstrat că ginsengul are capacitatea de a îmbunătăți sistemul imunitar al organismului. Planta are proprietăți antivirale, antiinflamatoare și antibacteriene, care ajută corpul să stea departe de boli sau alte afecțiuni.

Îmbunătățește digestia

Ginsengul poate fi un tratament natural pentru îmbunătățirea digestiei, în special poate trata problemele digestive apărute pe fondul stresului și poate amelioara simptome precum aciditate la stomac, greață sau crampe abdominale.

Îmbunătățește aspectul pielii și al părului

Ginsengul poate stimula creșterea părului și poate contribui la menținerea frumuseții pielii. Planta medicinală poate preveni apariția semnelor îmbătrânirii pielii la nivel cutanat și poate ameliora eczemele și iritațiile cutanate. Ginsengul poate îmbunătăți activitatea antioxidantă la nivel celular.

Bun în curele de slăbire

Împreună cu o dietă echilibrată și un program regulat de sport, ginsengul, datorită ingredientelor active, poate suprima apetitul și preveni riscul de consum excesiv de calorii. Consumul de ginseng are abilitatea de a stimula arderile calorice și accelerează metabolismul.

Alte beneficii ale ginsengului

Stimulează libidoul și fertilitate; Reduce halena (respirația urât mirositoare); Diminuează simptomele alergiilor; Ginsengul previne apariția anumitor tipuri de cancer; Ameliorează simptomele menstruației; Ameliorează simptomele astmului; Poate trata stările de depresie și anxietate; Poate ameliora tulburări ale dispoziției; Poate preveni apariția bolii Alzheimer; Un adjuvant natural în caz de anemie; Bun în caz de tulburări digestive; Tratament natural pentru gastrită.

Cum se consumă ginsengul

Pulbere de ginseng;Capsule de ginseng.

Ceai de ginseng – mod de preparare

Pentru a pregăti ceai ai nevoie de o linguriță de plantă uscată și 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 2 minute, după care se strecoară și se consumă infuzia fără a fi îndulcită.

Ceai de ginseng

Contraindicații

Orice cură cu ginseng trebuie urmată după specificațiile medicului specialist. Dacă este consumat pe perioade scurte, ginsengul nu generează probleme, însă pot apărea și efecte adverse precum insomnia sau senzația de agitație ori uscăciunea gurii, dacă este consumat în doze prea mari.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns