La începutul lunii iunie s-a împlinit un an de la startul demersurilor pentru transformarea fostului spital I.C. Brătianu, din municipiul Buzău, în centru muzeal. Clădirea emblematică de pe bulevardul Nicolae Bălcescu este readusă la viaţă cu bani europeni. Clădirea a zăcut în paragină de aproape două decenii.

Consiliul Județean Buzău a obținut o finanțare europeană în valoare de 4,5 milioane de euro pentru reabilitarea completă a fostului Spital Brătianu, închis de aproape două decenii.

Lucrările sunt în grafic, nefiind oprite nici măcar de restricțiile impuse de starea de urgență. Termenul pentru execuţia lucrărilor este de 24 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, adică vara anului 2021.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiţii 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.

Nu doar clădirea fostului spital Brătianu va fi renovată, ci şi zona de jur-împrejurul imobilului. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că în zonă va fi amenajată o grădină publică, cu o fântână arteziană şi băncuţe, unde buzoienii se pot relaxa în timpul liber. Totodată, în cadrul centrului muzeal vor avea loc şi activităţi culturale: spectacole, lansări de carte sau diferite alte evenimente artistice.

Share:

administrator

Lasă un răspuns