Zacusca este unul dintre preparatele nelipsite din cămara cu bunătăți pentru iarnă. Și pentru că sunt foarte multe modalități de preparare, iată cum faci cea mai aromată și gustoasă zacuscă de fasole.

Din lista celor mai apreciate conserve pentru iarnă nu are cum să lipsească zacusca. Poate fi făcută dintr-o varietate de ingrediente, legume proaspete, dulci și aromate. Pe lângă cele mai gustoase rețete de zacuscă de vinete, astăzi îți spunem și ce rețete de zacuscă de fasole poți încerca anul acesta.

Rețete pentru zacuscă de fasole

Zacuscă de fasole

Ingrediente
1 kg fasole uscată 2 kg ceapă 3 kg gogoşari 1 litru ulei 1 litru bulion sare

Zacuscă de fasole – fasolea trebuie fiartă bine
Zacuscă de fasole – tipuri de fasole
Zacuscă de fasole roșie

Mod de preparare

Pune fasolea la fiert, aproximativ o oră. După ce aceasta este îndeajuns de fiartă, dă-o de pe foc. Las-o la răcit. Dă-o prin maşina de tocat sau prin blender (varianta asta este clar mult mai eficientă și mai rapidă). Gogoşarii se dau şi ei prin maşina de tocat/blender. Curăță ceapa şi toac-o mărunt. Călește-o puțin în ulei ușor încins, în prealabil.

În vasul în care ai călit ceapa adaugă gogoşarii, fasolea, bulionul şi sarea, după gust. Lasă totul la fiert până iese uleiul la suprafaţă. Pune zacusca în borcane şi toarnă, ca ultim strat deasupra, o linguriţă de ulei. Închide etanș și bagă la păstrare, în cămară.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Rețete pentru zacuscă

Zacuscă de fasole cu boabe uscate

Ingrediente
1 kg ceapă curăţată; 500 g morcovi rași; 1 kg ardei kapia; 1kg ardei gogoşar; 700 g fasole cu bob lat; 2 kg de roşii; 700 ml ulei; sare; piper; foi de dafin.
Mod de preparare

Fasolea o punem la înmuiat în apă rece cu câteva ore înainte, apoi schimbăm apă, dăm într-un clocot, o schimbăm din nou, clocotim şi încă o dată schimbăm apa, apoi o fierbem până se înmoaie bine boabele. Jumătate o pasăm, jumătate o lăsăm boabe.

Spălăm ardeiul capia şi gogoşar şi îi coacem fie în cuptor, fie pe flacără sau pe grătar. După ce s-au copt îi punem într-o oală şi acoperim cu un capac să se înăbuşe şi astfel se curăță mai uşor. Îi curăţăm de pielițe şi îi tocăm mărunt.

Într-o oală punem apă, iar în momentul în care clocoteşte adăugăm roşiile crestate şi le lăsăm câteva minute, le scoatem şi îndepărtăm pieliţele, apoi le tocăm mărunt. Ceapă se toacă mărunt şi se căleşte în 700 ml ulei, când devine sticloasă adăugăm morcovul ras şi le călim împreună încă 10 minute, apoi adăugăm ardeiul tocat şi dăm în clocot.

Adăugăm roşiile tocate, cu tot cu zeama lăsată, sarea, piperul şi foile de dafin şi fierbem zacusca până se pătrund legumele, aproximativ 40 minute, amestecând des. Adăugăm fasolea pasată, fierbem 10 minute, apoi adăugăm boabele de fasole şi mai ţinem pe foc 10 minute. Zacusca e gata când începe să se ridice uleiul la suprafaţă.

Pentru o conservare mai bună și pe timp mai îndelungat, spălăm borcanele şi capacele şi le punem în cuptor, pornim cuptorul şi le lăsăm 10-15 minute, până se usucă bine.

Turnăm zacusca în borcanele scoase din cuptor, punem capacul şi îl strângem bine. Învelim borcanele într-o pătrură şi le lăsăm să se răcească încet, apoi le punem în cămară.

Zacuscă de fasole

Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro

Zacuscă de fasole cu ardei copți și morcovi

Ingrediente
2 kg fasole boabe; 1 kg ceapă; 3 kg gogoșari sau ardei gras; 1 kg morcovi; 500 ml ulei; 1 litru de suc de roșii; 5-6 foi de dafin; sare; jumătate de legătură busuioc.
Mod de preparare

După ce i-ai spălat bine, coace ardeii sau gogoșarii pe foc viu, îi pui într-un castron, îi presari cu sare și îi acoperi cu un capac. După o jumătate de oră, îi cureți de coajă, codițe și semințe și îi tai fâșii.

Se pune fasolea la fiert în apă ușor sărată și se lasă până bobul este complet fiert. Cureți și speli morcovii și ceapa. Dai morcovii pe răzătoare, iar ceapa o tai solzișori.

Într-un vas cu pereții groși (de preferință de fontă sau emailat, cu pereții dubli), călește în ulei ceapa și morcovii, până se înmoaie. După ce acestea s-au înmuiat, se adaugă ardeii, foile de dafin și stingi cu sucul de roșii. Le lași să fiarbă împreună la foc mediu, timp de 10 minute.

Pui fasolea fiartă și bine scursă și guști pentru a adăuga sare și piper, dacă este necesar. Lași zacusca de fasole la scăzut pe foc mic, o lași să se mai răcorească, apoi o repartizezi în borcane, cu o crenguță de busuioc deasupra.

Nu uita să speli și să sterilizezi bine borcanele înainte de a pune zacusca de fasole în ele. Dacă acestea nu sunt spălate și scurse corespunzător, zacusca se poate altera în timp. Închizi borcanele ermetic și le fierbi la bain-marie, timp de 1 oră.

Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro

Zacuscă – rețete și mod de preparare

Zacuscă de fasole verde

Ingrediente
1,5 kg fasole verde; 5-6 cepe (750 g); 5-6 morcovi (750 g); 1,5 kg ardei gras, capia sau gogoşari; 1 l de suc de roşii gros; sare şi piper după preferinţă; 150 ml ulei; câteva frunze de ţelină; 1 frunză de dafin (opţional).
Mod de preparare

Ardeii sau gogoşarii se coc, se curăţă de pieliţă şi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Se toacă apoi mărunt sau se dau prin maşina de tocat folosind sită cu găuri mari.

Ceapa curăţată şi tăiată în bucăți mici, se fierbe câteva minute pe aburi sau opăreşte cu apă fierbinte, apoi se scurge. E o metodă practică de-a evita tăiatul cepei, care e destul de neplăcut din cauza usturimii cepei.

După ce s-a răcit, ceapa se dă prin maşina de tocat folosind sita cu găuri mici. Morcovii se curăţă şi se rad pe o răzătoare fină. Fasolea se curăţă de codiţe şi vârfuri, apoi se taie în bucăţi mici. Ceapa tocată şi morcovii se pun într-o cratiţă împreună cu uleiul şi se amestecă la foc mediu pentru aproximativ 5 minute.

Se adaugă apoi fasolea şi se amestecă din când în când, până când fasolea îşi schimbă culoarea. Se pun apoi ardeii tocați, sucul de roşii, sare şi piper, apoi se continuă fierberea. Se fierbe în continuare la foc mic până când compoziţia ajunge la consistenţa dorită, amestecându-se mereu astfel încât pasta de legume să nu se prindă de fundul oalei.

Când este gata, zacusca se pune direct în borcanele curate și uscate, care apoi se sterilizează punându-le într-o tavă cu apă fierbinte și se mai lasă la cuptor pentru 20-30 minute.

Se scot din cuptor, se pun capacele şi se acoperă bine cu mai multe pături. Borcanele se lasă aşa acoperite până a doua zi, după care se transferă în cămară.

Zacuscă de fasole cu ciuperci

Ingrediente
2 kg de fasole; 2 kg de ceapă; 5 kg de ardei și gogoșari roșii; 1 kg de morcovi; 1 litru de bulion de roșii; 400 gr de ciuperci; 4-5 ardei iuți; 500 ml ulei; Sare, piper și foi de dafin;
Mod de preparare

Fasolea se spală bine, după care se pune într-un vas încăpător la fiert pentru aproximativ o oră. Între timp, ceapa se curăță și se pune într-un vas separat la fiert pentru 10 minute.

Gogoșarii și ardeii se curăță și se toacă mărunt cu ajutorul unui blender ori robot de bucătărie. După ce a fiert, ceapa se strecoară și se mărunțește și ea în blender.

Ulterior, ceapa, ardeii și gogoșarii se pun la fiert în suc propriu. Peste acestea se adaugă și morcovii mărunțiți. Se lasă la fiert până când scade zeama legumelor, după care se adaugă cantitatea de ulei și se mai fiert pentru aproximativ 40-50 de minute, după care în același vas se adaugă fasolea și ciupercile.

Zacusca se completează de sare și piper, se adaugă câteva frunze de dafin, după care se lasă la fiert până când compoziția se îngroașă și uleiul iese la suprafață.

Zacusca de fasole și ciuperci se toarnă în borcane, iar borcanele se pune într-o oală mare, pe fundul căreia se așează un prosop, și se adaugă apă până aproape de capac. Borcanele pline se mai pun pe foc pentru aproximativ 40 de minute, din momentul fierberii.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns