Artemisia annua este nominalizată de mai multe institute medicale din străinătate ca având un aport important în combaterea noului coronavirus. Vorbim despre ”Pelinul dulce”, pe care la noi o găsim în flora spontană. Înaintașii noștri îl amestecau în săpunul de casă, fiind un puternic dezinfectant.

De la începutul crizei sanitare, numeroase institute medicale și chiar lideri de stat au vorbit deseori despre Artemisia annua ca despre un leac minune împotriva noului coronavirus.
Preşedintele Madagascarului anunța chiar că deţine un medicament eficient împotriva COVID-19, dezvoltat de Institutul Malagasy de Cercetare Aplicată şi care conţine Artemisia annua.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut că anumite medicamente şi remedii tradiţionale „pot atenua simptomele” coronavirusului. A amintit însă că „nu există dovezi că aceste substanţe pot preveni sau vindeca boala”.

Cercetătorul Costel Vânătoru, specialist în horticultură, susține că există mult adevăr în opiniile celor care cred în proprietățile pelinului dulce, denumit științific Artemisia annua.
Vânătoru spune că pelinul face parte din galeria plantelor benefice ale românilor, în trecut fiind folosit pe scară largă în săpunurile de casă dar și pentru dezinfectarea rănilor.

”Sunt opinii ale unor specialiști în domeniu care arată că ajută foarte mult în cazul acesta pelinul dulce, Artemisia annua. În trecut, la noi, se folosea pe scară largă la săpunul de casă. Poporul știa atunci cât de valoroasă era și nu facem acum decât să redescoperim ceea ce în trecut se știa foarte bine”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Horticultorii buzoieni spun că Artemisia annua merită o atenţie deosebită deoarece are proprietăţi medicinale care așteaptă să fie descoperite. Pelinul dulce conține artemisinină, substanță cu proprietăți antiseptice.

”La noi, pelinul dulce crește în flora spontană iar în trecut era utilizat pe scară largă. Avea efectul betadinei de astăzi, era cel mai puternic dezinfectant. Orice rană, la animal, la om, se spăla cu pelin. Lumea științifică l-a redescoperit acum și, iată, se pun mari speranțe în el și cu această boală”, declară Costel Vânătoru, de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău.

Artemisinina este unul dintre cele mai puternice dezinfectante, antivirale și cu beneficii chiar și împotriva cancerului. Lumea științifică știe doar 5 la sută din tainele plantelor.

”Culmea, îl găsim pe marginea șanțului, în iarbă. El era folosit pentru proprietățile sale antiseptice, însă dădea și culoare frumoasă săpunului. La țară știau exact perioada când să-l ia, de obicei primăvara, în mai, când este folosit și la vinul pelin. El este foarte amar și tocmai amăreala aceea este cea care face minuni”, declară Costel Vânătoru.

Oamenii de știință au mai descoperit că pelinul dulce este eficient în eliminarea viermilor intestinali, în special a celor inelaţi. Mai poate fi folosit în tratarea anorexiei, a insomniei, a anemiei, lipsei poftei de mâncare, flatulenţei, durerilor de stomac, icterului şi indigestiei.

Share:

administrator

Lasă un răspuns