Murăturile nu pot lipsi de pe rafturile din cămara cu bunătăți pentru iarnă, așa că pe lângă borcanele de castraveți în oțet, astăzi îți spunem și ce rețete de gogoșari în oțet poți încerca pentru iarnă.

Murăturile sunt cele mai îndrăgite garnituri pentru orice fel principal de mâncare, mai ales în sezonul rece. Gospodinele s-au apucat deja de pregătit conserve pentru iarnă din care nu lipsesc cele mai bune rețete de zacuscă, compoturi și bineînțeles murăturile.

Am făcut o selecție cu cele mai bune rețete de gogoșari în oțet. Prepararea lor nu necesită mult timp, iar rezultatul este delicios.

Rețete pentru gogoșari în oțet

Gogoșari în oțet – rețetă tradițională

Ingrediente
5 kg de gogoșari; 5 L apă; 1 L oțet; 2 linguri ulei; Boabe de piper; Foi de dafin; Hrean; Zahăr după gust; Sare după gust.
Mod de preparare

Gogoșarii se spală în apă rece și se taie în bucăți potrivite. Între timp, se pregătește o saramură pentru murături. Într-un vas mare se pune apa, oțetul, uleiul, sare, piper, câteva boabe de muștar, câteva frunze de foi de dafin, sare și zahăr după gust. Totul se pune la fiert, la foc potrivit.

Când saramura începe să fiarbă, se adaugă pe rând și gogoșarii pentru câteva minute. Se amestecă în continuu și nu se lasă prea mult pe foc, deoarece gogoșarii se înmoaie repede.

Gogoșarii se scot din saramură, se pun în borcane, fără să fie presați, se adaugă hreanul tăiat în bucăți mici, iar peste se adaugă saramura caldă. Mirodeniile din vasul în care a fiert saramura se adaugă și ele uniform în fiecare borcan cu gogoșari în oțet.

Se pun capacele borcanelor cu gogoșari murați, se acoperă cu o pătură și se lasă până a doua zi, după care borcanele pot fi depozitate în cămară.

Descoperă și cele mai ușoare, dar gustoase rețete de murături

Gogoșari murați

Rețetă gogoșari în oțet fără fierbere

Ingrediente
5 kg gogoșari; 1 L oțet; 500 gr zahăr; 2 linguri boabe de piper; Sare grunjoasă după gust.
Mod de preparare

Gogoșarii se spală, se curăță de cotoare și se taie în fâșii nu foarte subțiri. Se pun toți gogoșarii într-un vas mare, peste se adaugă zahărul, oțetul, sarea și boabele de piper, se amestecă bine și se lasă pentru 24 de ore să-și lase zeama. Gogoșarii pot fi ținuți și la temperatura camerei, nu neapărat la frigider.

Gogoșarii își lasă suficientă zeamă peste noapte, iar a doua zi se pune compoziția în borcane curate și sterilizate. Se înfiletează capacele, iar borcanele cu gogoșari în oțet se pun la păstrat într-un loc răcoros.

Gogoșari în oțet

Gogoșari în oțet cu conopidă

Ingrediente
8 kg gogoșari; 8 L apă; 1 L oțet; 8 linguri sare; 8 linguri zahăr; 4 foi de dafin; O conopidă mare; 1 kg hrean; O țelină; 50 gr piper boabe.
Mod de preparare

Toate legumele se spală bine în apă rece. Gogoșarii se taie în patru, se elimină cotoarele, țelina se taie rondele, conopida se desface în buchețele, hreanul se taie în felii nu foarte subțiri.

Toate ingredientele se așează în borcane curate și uscate, după care se pregătește saramura. Se pune într-un vas mare oțetul, apa, zahărul, sarea, foile de dafin și piperul și se lasă la fiert până când începe să fiarbă. Se ia vasul de pe foc, se toarnă saramura fierbinte în borcane, după care se lasă să se răcească natural.

După ce saramura din oțet s-a răcit, se pun capacele borcanelor și se depozitează în cămară sau într-un loc răcoros ferit de lumină.

Cum pui gogoșari la murat

Gogoșari în oțet umpluți cu struguri

Ingrediente
2 kg gogoșari; 500 – 700 gr de boabe de struguri; 50 ml oțet de masă; 1 L apă; 1-2 ardei iuți; Bețe de mărar uscat sau cimbru; O rădăcină de hrean sau câteva batoane de țelină; Sare neiodată.
Mod de preparare

Gogoșarii se spală bine în apă rece, după care se decupează cotoarele. Se scot sâmburii din interior și se mai clătesc o dată. Boabele de struguri se spală bine. Fiecare gogoșar se umple cu câteva boabe de struguri, atât cât încap într-un gogoșar.

Se pun gogoșarii umpluți cu struguri în borcane curate și sterilizate, se adaugă bucățele din hrean sau rădăcina de țelină, dar și puțin ardei iute, iar deasupra bețe uscate de mărar sau cimbru.

Se pregătește saramura pentru gogoșari. Se pune într-un vas mare apa cu sarea și se lasă totul la fiert pentru 3 minute, din momentul fierberii. Se lasă să se odihnească pentru 10 minute, după care se adaugă saramura peste gogoșarii umpluți cu struguri din borcane și se lasă până a doua zi.

A doua zi se pune câte o lingură de oțet în fiecare borcan cu gogoșari, se înfiletează capacele borcanelor și acestea se pun la păstrat în cămară.

Gogoșari murați în oțet

Gogoșari în oțet fără conservanți

Ingrediente
4 kg gogoșari; 400 ml oțet; 400 gr zahăr; 80 gr sare; O legătură frunze de țelină; Trei bucăți de hrean; 3-4 căței de usturoi; Câteva frunze de dafin; O lingură boabe de muștar; O lingură boabe de piper.
Mod de preparare

Gogoșarii se spală bine, se curăță de cotoare, se înlătură semințele și se lasă la scurs, după care se pun într-un vas încăpător. Separat, într-un vas se fierbe oțetul, zahărul și sarea timp de câteva minute, din momentul în care a ajuns în punctul de fierbere. Se toarnă amestecul obținut peste gogoșari și se acoperă. Se lasă până a doua zi, dar se amestecă ocazional.

Gogoșarii își vor lăsa multă zeamă peste noapte, iar a doua zi se vor separa de zeamă, iar gogoșarii se pun în borcane curate și sterilizate. Printre bucățile de gogoșari se adaugă și bucăți de usturoi, de hrean, foi de dafin și frunze de țelină peste care se adaugă câteva boabe de piper și boabe de muștar.

Zeama obținută se strecoară, după care se toarnă peste gogoșarii din borcan, până îi acoperă. Se pun capacele borcanelor și se depozitează toate într-un spațiu răcoros și întunecat.

Murături pentru iarnă – borcane de castraveți și gogoșari în oțet

Dacă ești topit după murături, avem și rețeta de gogoșari în bulion!

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns