În prima zi de școală, elevii de gimnaziu din satul Lunca, C.A. Rosetti, nu au fost duși la școală din cauza unui conflict dintre Primărie și Inspectoratul Școlar. IȘJ Buzău a decis în această vară desființarea școlii gimnaziale din satul Lunca și transferul zilnic al celor 45 de elevi, din clasele 5-8, cu microbuzul, la școala din CA Rosetti. Primarul comunei și sătenii din Lunca se opun desființării și încearcă să forțeze autoritățile să anuleze măsura.

În prima zi de școală, cei 45 de elevi din Lunca nu au mai ajuns la școala din centrul comunei. Asta, după ce primarul Ionel Cânjău a dat dispoziție să nu trimită microbuzul pentru a prelua elevii. Refuzul de a prelua copiii a fost o formă de protest față de măsura desființării școlii din Lunca, unde predau cadre didactice atât din Buzău, cât și titulari ai școlii CA Rosetti.

Satul Lunca se află la zece kilometri distanță de centrul comunei CA Rosetti, iar microbuzul este nevoit să facă patru drumuri dimineața și alte patru după-masă. Primarul spune că, pe lângă disconfortul creat copiilor și părinților din Lunca, desființarea școlii din Lunca conduce la supraaglomerarea școlii de centru. ”Avem clase și cu 29 de elevi la CA Rosetti. Ce distanțare socială vedeți?”, spune Ionel Cânjău.

Modificarea decisă în vară de Inspectoratul Școlar, din rațiuni economice, triplează costurile din partea autorității locale, spune primarul din CA Rosetti.

”Am înțeles că cei din învățământ fac astfel economie, însă mie mi-au sporit cheltuielile. Înainte asiguram 70 de litri săptămânal de motorină pentru microbuz, acum ne trebuie 200 de litri. Mașina face 20 de curse pe zi. Îi scol pe copii la ora 6.00 și îi aduc la 8.00. Aici mai vin și din alte patru sate, iar după-amiaza este o problemă. Dacă dimineața îi aduci la grămadă, pe toți, la terminarea orelor e o problemă, pentru că unii ies la 12.00, alții la 13.00, ultimii la 14.00. Ai o cursă la Vizireni, apoi îi duci pe cei de la Bâlhacu, una după alta, pentru că satele sunt răsfirare. Acum sunt și cei din Lunca”, spune Ionel Cânjău.

Primarul spune că de partea sa sunt toți părinții copiilor transferați de la școala Lunca, în localul din centrul comunei. În ziua a doua de școală, copiii au fost transportați cu microbuzul însă de miercuri oamenii sunt pregătiți să protesteze astfel încât să convingă inspectoratul și ministerul să accepte reînființarea școlii gimnaziale la Lunca.

Share:

administrator

Lasă un răspuns