Unul dintre cei mai experimentaţi membri ai echipei de salvare a Detaşamentului de Pompieri Buzău a fost eroul unei misiuni mai puţin obişnuite. Acesta a reuşit să scoată, în siguranţă, un animal căzut într-o fântână foarte adâncă.

Miercuri dimineață, în jurul orei 10.00, un apel prin numărul unic de urgență 112 solicita intervenția pompierilor militari în satul Cândești, comuna Vernești, din județul Buzău, pentru salvarea unei capre ce căzuse într-o fântână dezafectată, adâncă de peste 20 de metri.

La adresa indicată a fost mobilizat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău, dotat cu echipamente specifice de salvare.

După evaluarea situației, plutonierul major Sorin Stancu, asigurat cu cordițele de siguranță de ceilalți membri ai echipajului, a coborât în fântână, reușind să scoată animalul în siguranță la suprafață.

Urmare a reuşitei acestei misiuni inedite, Sorin Stancu a fost declarat de colegii săi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Salvatorul zilei”.

“Plutonierul major Stancu Sorin este unul din cei mai experimentați membri ai echipei de căutare-salvare ai subunității din care face parte, iar multitudinea de intervenții pentru salvarea persoanelor aflate în pericol de înec, rămase blocate la înălțime sau în diferite spații, precum și pentru salvarea animalelor aflate în medii ostile vieții a dus la dobândirea unei experiențe importante în domeniu”, a transmis Inspectoratul pentru Sitiuaţii de Urgenţă.

Plutonierul major Sorin Stancu, comandant de echipaj şi alpinist în cadrul Detaşamentului de Pompieri Buzău, a fost recompensat de colegii săi cu distincţia „Salvatorul de onoare al anului 2018“. În anul 2018 a participat la zeci de intervenţii, 14 dintre acestea fiind în domeniul specific de salvare persoane sau animale.

Plutonierul major Sorin Stancu are 40 de ani, împliniţi pe 7 februarie, a fost încadrat în rândurile pompierilor în 2007, după profesionalizarea armatei şi renunţarea la militari în termen, activând în toată această perioadă la Detaşamentul de Pompieri Buzău.

Sorin Stanciu mărturiseşte că misiunea cea mai tensionată a fost în 2017. Atunci, a fost nevoit să stea aproape patru ore pe scara de intervenţii la înălţime pentru a salva o femeie care ameninţa că se aruncă de la etajul al cincilea.Condiţiile de intervenţie erau nemaiîntâlnite de el până atunci. Era întuneric, ploua torenţial, trebuia să stea într-o poziţie incomodă şi să comunice cu ceilalţi salvatori numai prin semne, pentru a nu-i provoca vreo reacţie femeii din faţa sa. Stătea pe un pervaz de zece centimetri şi se ţinea doar de plasa pentru ţânţari.

”Femeia avea pretenţia să nu se vorbească lângă ea, astfel că nu se putea folosi staţia iar comenzile se făceau numai prin semene stabilite de jos. Dacă micşoram distanţa şi voiam să mă apropii, ameninţa că se aruncă. În momentul în care a început să se roage şi nu a fost atentă, maiorul Apostol a dat ordin prin semne să o apuc. Am simţit cum s-a smucit dar am prins-o bine”, ne-a declarat plt. maj. Sorin Stancu.

Secretul reuşitelor în misiunile de salvare, indiferent de obiectul lor îl reprezintă munca în echipă și încrederea în colegi, spun pompierii. Acestea îi fac capabili de rezultate neobișnuite, împreună făcând față mult mai bine pericolelor la care se expun pe timpul intervențiilor.

Share:

administrator

Lasă un răspuns