Alegerea conductorilor electrici potriviti pentru instalatia electrica a casei reprezinta un pas important prin care trebuie sa trecem majoritatea dintre noi atunci cand suntem in postura de proprietari de locuinte si din pacate lucrurile nu sunt intotdeauna atat de usoare precum poate ca am fi tentati sa credem. Acest lucru nu se datoreaza neaparat diversitatii mari de produse de aceasta natura, pe care in prezent le putem gasi mai usor ca niciodata, ci faptului ca de foarte multe ori nu avem suficiente cunostinte pentru a putea face o astfel de alegere pe cont propriu. 

Instalarea retelei electrice este unul dintre aspectele ce tin de amenajarea locuintei, in care nu vrei sa improvizezi si sa fii creativ, ci sa respecti standardele si sa combini cat poti de bine confortul cu siguranta. Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti si care te vor ajuta sa treci cu bine peste acest pas in obtinerea caminului dorit, cu o instalatie electrica noua si sigura.

Conductori electrici de 1,5mmp sau de 2,5mmp?

Una dintre cele mai frecvente intrabari pe care le primim de la clienti este daca sa opteze pentru conductori electrici de 1,5mmp sau de 2,5mmp. Avand in vedere ca vorbim despre locuinte, este important de avut in vedere faptul ca vom avea nevoie de mai multe tipuri de conductori pentru instalatia casei. Spre exemplu, pentru iluminat este suficient sa se opteze pentru conductori electrici de 1,5mmp, iar pentru circuitele de prize cele de 2,5mmp, insa daca exista aparate electrice cu un consum mai mare, precum este centrala electrica, plita electrica, cuptorul electric, etc, in general marimea sectiunii conductorilor creste.

Materialul conductorilor electrici

Un alt aspect important de avut in vedere la alegerea conductorilor electrici pentru locuinta este materialul din care acestia sunt construiti. In general, in situatia in care vorbim despre locuinte sau mai bine spus, instalatia electrica a locuintelor, este recomandat sa se opteze pentru conductori electrici de cupru avand in vedere ca acesta este un foarte bun conducator de electricitate si rezista mult mai bine in timp. Conductorii electrici de aluminiu se folosesc in general in cazul unor cladiri de mari dimensiuni, precum sunt hotelurile, firmele, etc, de cele mai multe ori din considerente financiare. Un dezavantaj al conductorilor din aluminiu este ca are doar doua treimi din conductivitatea cuprului si se poate deforma in timp.

Ca tip de conductor, cei din cupru se impart in multiple subcategorii. Dintre acestea, cablurile electrice cu cod de identificare FY sunt cele mai uzual intalnite in retele electrice fixe. Acestea au izolatia din PVC vor putea fi protejate de tuburi ingropate in tencuiala.

Varianta CYY, in schimb, este una rigida si va putea fi utilizata atat in interior, cat si in exterior; bineinteles, protejata de canale pentru instalatii electrice. O alta versiune des utilizata in instalatii de casa ar fi MYYM, tot din cupru.

Producatorii de cabluri electrice folosesc un sistem de patru grupe de litere si doua grupe de cifre pentru a marca tipurile de cabluri electrice, in functie de materialul conductor, de domeniul de utilizare si de materialele izolatoare folosite.

  • prima grupa de litere – reprezinta metalul conductor

A – aluminiu

fara litera – cupru

  • a doua grupa de litere – domeniul de utilizare

F – instalatii electrice fixe

M – instalatii electrice mobile

C – cabluri de energie de joasa tensiune si de medie tensiune

CS – cabluri de semnalizare

CC – cabluri de comanda si control

T – cabluri de telecomunicati

  • a treia grupa de litere – materialele izolatoare si mantalele de protectie

Y –  izolatie PVC

C – izolatie din cauciuc

H – izolatie din hartie

T – impletitura textila

E – ecran de protectie

B sau Ab – armatura din banda de otel

P – manta din plumb

S – manta PVC ingrosata

  • prima grupa de cifre – reprezinta numarul de conductoare din cablu
  • a doua grupa de cifre – reprezinta sectiunea conductoarelor in milimetri patrati

Alegerea cablurilor electrice si a racordurilor potrivite pentru instalatie trebuie realizata de catre un electrician. Utilizati intotdeauna produsul potrivit pentru fiecare proiect.

Share:

administrator