Crezi că conducerea mașinii tale va deveni mai ușoară odată cu încheierea sezonului de iarnă? Mai gandeste-te. Vremea caldă de primăvară topește zăpada și gheața, dar scoate la iveală și unul dintre cele mai problematice elemente de pe drum: gropi.

S-ar putea să întâlnești zeci de gropi pe traseul tău zilnic și acestea nu pot fi toate evitate. Trebuie să lovești unul în cele din urmă, ceea ce îți poate deteriora grav mașina. Iată o serie de sfaturi de la experții Tuning-car.ro pentru a ști ce trebuie să faci atunci când ai daune cauzate de gropi.

Cum se formează gropile

Gropile sunt imperfecțiuni rutiere care apar atunci când solul compactat sub pavaj devine slăbit sau deplasat. Drumurile sunt în special susceptibile să formeze gropi în lunile de iarnă și primăvară, când gheața și multă apă curgătoare perturbă straturile de bază de sub pavaj. Pe măsură ce mașinile trec peste aceste puncte slabe, pavajul se deformează, se fisurează și se lasă, lăsând o gaură în suprafața drumului. Gropile încep mici, dar cresc pe măsură ce traficul le lovește, devenind potențial suficient de adânci sau suficient de mari pentru a deteriora o mașină.

Ce să verifici dacă ai lovit o groapă

Dacă treci printr-o groapă, verifică aceste cinci zone pentru a te asigura că nu a provocat o problemă care trebuie remediată:

Anvelope: Anvelopele trebuie să fie singura parte a mașinii care atinge drumul, deci nu este o surpriză faptul că sunt susceptibile la deteriorare, cum ar fi umflăturile peretelui lateral, separarea benzii de rulare sau compartimentarea. Acestea se pot întâmpla deoarece gropile au adesea o margine tare care comprimă anvelopa împotriva roții la impact, tăind cauciucul sau rupând elementele anvelopei. Conducerea cu o anvelopă dezumflată nu este sigură, dar în unele cazuri este posibil să o poți repara. Cu toate acestea, o anvelopă cu fisuri de perete lateral sau bandă de rulare trebuie înlocuită imediat. Mașinile cu anvelope cu profil redus sunt deosebit de predispuse la deteriorarea gropilor. Asigurați-vă că anvelopele sunt întotdeauna umflate corect pentru a preveni aceste tipuri de probleme.

Roți: Zgârierea jantelor nu arată niciodată bine. Unghiurile dure din gropi aplică forța de impact roților în moduri în care nu au fost concepute pentru a fi manipulate, ducând la îndoiri, așchii sau fisuri. O roată îndoită nu se va roti lin și este posibil să nu poată forma o garnitură etanșă cu o anvelopă. Ciupiturile sunt de obicei ușor de observat, deoarece arată ca o bucată care lipsește de pe jantă unde întâlnește anvelopa. Cu toate acestea, fisurile pot fi fracturi subtile de-a lungul circumferinței roții sau într-una din spițe. Roțile îndoite pot fi uneori reparate, dar roțile tăiate sau crăpate pot eșua catastrofal și trebuie înlocuite în întregime.

Suspensie: Suspensia auto este concepută pentru a absorbi impacturile și pentru a oferi o deplasare lină, dar există o limită a cât de mult poate suporta. Loviturile bruște și zdrobitoare împotriva gropilor pot provoca o varietate de probleme de suspensie, inclusiv nealinierea, articulațiile sferice rupte și șocurile sau tijele deteriorate. Suspensia îndoită din aliniament poate fi, de obicei, pusă la loc de către un mecanic calificat, dar până la fixare este posibil să observați că volanul este descentrat, mașina trage într-o singură direcție, manevrabilitatea se simte slăbită și cauciucurile se uzează inegal. Vibrațiile și sunetele neobișnuite, direcția rătăcitoare, calitatea slabă a mersului sau vehiculul înclinat într-o parte pot indica articulații sferice rupte, tije sau șocuri, care de obicei trebuie înlocuite direct. Poate fi dificil să diagnosticați corect daunele, deci este mai bine ca un mecanic experimentat să inspecteze întregul sistem dacă observați oricare dintre aceste simptome.

Eșapament: deoarece țevile de eșapament rulează de-a lungul trenului de rulare al unei mașini, acestea sunt o țintă perfectă pentru gropile care se ascund pe drum. Gropile adânci pot face ca o mașină să se prăbușească și să răzuiască trenul de rulare, potențial rupând o gaură în țevile de eșapament, toba de eșapament sau catalizator. Este posibil să ai o pierdere de energie sau zgomote neplăcute dacă există o gaură în sistemul de evacuare. Mai mult, o țeavă cu scurgeri poate lăsa gazele de evacuare în cabină, prezentând un pericol potențial grav pentru sănătate.

Caroserie: În general, cu cât o mașină are garda la sol mai mare, cu atât mai bine se descurcă, dar mașinile care sacrifică înălțimea în căutarea sportivității sunt mai susceptibile de a fi deteriorate de gropi. 

În plus față de problemele enumerate mai sus, gropile pot crea daune barelor de protecție sau a pragurilor laterale. În timp ce acest tip de daune sunt de obicei cosmetice și nu afectează siguranța sau performanța, totuși șoferii cărora le pasă de aspectul mașinii vor dori să le evite. 

În cazul în care ai lovit o bordură sau o groapă și ți-ai distrus pragurile, poți să le înlocuiești oricând cu un set de praguri laterale din inox de la Tuning-car.ro.

Vestea bună este că majoritatea gropilor nu sunt suficient de mari sau de adânci pentru a reprezenta o amenințare pentru mașina ta. Cu anvelopele umflate corect și cu suspensia aliniată, este probabil să treci direct prin ele. Cu toate acestea, pe măsură ce anotimpurile se schimbă și gropile cresc, trebuie să fii atent și să le eviți cât mai bine. Dacă nu, riști reparații și înlocuiri scumpe ale pieselor auto.

Share:

administrator