Locuitorii din trei sate ale comunei buzoiene Lopătari stau cu teama că la fiecare ploaie mai serioasă rămân izolați. Numai în ultima lună s-a întâmplat de trei ori ca podul de tuburi, singura legătură rutieră cu centrul comunei, să fie luat de viiturile pe râul Slănic. Noul primar (USR-Plus), Claudiu Constantin, a punctat ca prioritar proiectul construirii unui pod de trafic greu, așa cum a mai existat cândva.

De fiecare dată când se anunță precipitații abundente, locuitorii satelor Săreni, Vârteju și Chirani stau cu teama că vor ajunge din nou rupți de lume, prin distrugerea podului de tuburi amenajat în albia râului Slănic.

Pe 5 ianuarie 2021, o viitură pe Slănic a spălat balastul și a mutat câteva tuburi ale podului care asigură accesul mașinilor către sate. S-a întâmplat pentru a treia oară în mai puțin de o lună.

Repoziționarea tuburilor este deocamdată singura soluție, lucrare susținută cu bani din bugetul local, spune noul primar (USR-Plus), Claudiu Constantin, un tânăr de 31 de ani.

”Ultima intervenție a costat vreo 7.000 de lei. Intervenim cu utilaje proprii dar am fost nevoiți să contractăm și un buldoexcavator de la o firmă din zonă și asta costă destul de mult. Știm că este provizorie lucrarea iar oamenii din satele de pe celălalt mal al Slănicului au mereu emoții când plouă și stau cu teama că rămân izolați rutier câteva zile la rând”, a declarat Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari.

După ce s-a convins că refacerea tuburilor presupune cheltuieli nesfârșite din bugetul local, tânărul primar și-a propus ca proiect prioritar construirea unui pod de trafic greu, așa cum a mai fost cu câțiva ani în urmă.

”Am aflat că a existat un fel de punte pentru acces auto ușor; a fost luată de o viitură, prin 2017. De atunci, s-au tot făcut niște rapoarte, dar concret nu s-a întâmplat nimic. Am de gând să iau toate aceste rapoarte și să mă duc cu ele unde se poate, la Consiliul Județean, la Guvern, pentru a cere ajutorul în amenajarea unui pod nou. Principala problemă este găsirea sursei de finanțare. Noi o să pregătim și o estimare de buget pentru acest pod. Am vrea să fie un pod de trafic greu”, a precizat Claudiu Constantin.

Pentru a face rost de fondurile necesare , va trebui să convingă administrația județului, care este condusă de PSD

Claudiu Constantin a preluat funcția de primar al comunei Lopătari în septembrie 2020. Este singurul primar din judeţul Buzău al Alianţei USR-Plus iar din acest punct de vedere va avea un mandat plin de provocări.

Asta, în contextul în care niciun coleg din alianță nu a reuşit să acceadă în Consiliul Judeţean Buzău, unde preşedinţia este asigurată de reprezentantul Partidului Social Democrat.

”Eu sunt nevoit să ignor culoarea politică a celor din administrație. Datoria mea este să merg să discut cu toți și să cer ce am nevoie aici, la Lopătari. Acum, că voi fi primit cu brațele deschise sau cu o altă atitudine, voi vedea. Am avut o discuție de ansamblu cu domnul Neagu în ultima zi din 2020, ca să ne cunoaștem, și pot spune că mi s-a părut deschis. O să repetăm întâlnirea cât mai curând și atunci o să discutăm aplicat pe ceea ce ne trebuie aici. Până la urmă, vorbim despre sprijinirea unei comunități care are probleme de prea mult timp”, a precizat Claudiu Constantin.

Primarul din Lopătari, Claudiu Constantin, este un tânăr programator care a renunţat la viaţa de Bucureşti pentru a se implica în dezvoltarea comunităţii din care se trage. Este singurul primar din judeţul Buzău al Alianţei USR-Plus şi printre puţinii aleşi locali din ţară ai alianţei.

A terminat Colegiul Naţional B. P. Hasdeu din Buzău, apoi Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti. A promis investiţii în infrastructura comunei greu încercată în ultimii cel puţin 20 de ani şi a reuşit să câştige votul consătenilor săi în compeţiţia cu contracandidatul său Vasile Lefter, în funcţie timp de trei mandate.

Share:

administrator

Lasă un răspuns