Ciorba rădăuţeană poate fi inclusă în orice meniu festiv şi cu siguranță va fi savurată de toată lumea. Este unul dintre cele mai apreciate preparate și extrem de consistentă, tradițională pentru întreaga Bucovină, regiune numita si patria smântânii. Acest fel de mâncare se prepară la fel de repede ca o banală ciorbă de pui. Vezi rețeta pentru ciorbă rădăuțeană.
Ciorba rădăuţeană, care se gătește mult mai ușor decât o ciorbă de burtă, este apreciată chiar şi de cei mai pretenţioşi gurmanzi. Alături de ciorba de perișoare, este una dintre cele mai consumate rețete de la noi, datorită aromei aparte
Rețeta pentru ciorbă rădăuțeană
Ingrediente
un piept de pui;2 gălbenușuri;200 ml smântână;2 morcovi;1/2 țelină;un ardei capia;o ceapă;4 căței usturoi;2-3 linguri oțet;o legatură de pătrunjel;sare și piper.
Mod de preparare
Se curăță legumele și se taie în bucăți mai mari. Se pun doi litri de apă într-o cratiță și se adaugă puțină sare. Se pune apa la foc și se adaugă bucățile de legume și pieptul de pui.
Pentru o ciorbă rădăuțeană ca la carte nu prea este recomandat pieptul de pui dezosat. Pentru a da mai multă savoare ciorbei rădăuțene, indicat ar fi ca pieptul de pui să fie cu piele cu tot. Legumele se lasă la fiert și pieptul de pui pentru aproximativ 40-50 minute (până în momentul în care începe să se desprindă carnea de pe os). După acest timp, oprim focul, scoatem legumele și pieptul de pui din cratiță, apoi le lăsăm să se răcească.
Se pasează țelina, ceapa și unul dintre cei doi morcovi. Pentru ca ciorba rădăuțeană să capete un aspect plăcut, se toacă celalalt morcov și ardeiul (este de preferat să decojim ardeiul capia).
Dupa ce s-a răcit, se înlătură pielea pieptului de pui și se rupe fâșii cu mâna sau se taie bucățele. Se adaugă apoi în ciorba rădăuțeana legumele pasate, cele tocate si pieptul de pui măruntit. Se pune din nou cratița cu ciorba la fiert și se lasă circa 10-15 minute.
Se sparg două ouă, se pun gălbenușurile într-un bol și se adaugă 200 ml smântână (cel mai bine este să folosim o smântână cu un conținut ridicat de grasime pentru reteta de ciorba rădăuțeană – iar pentru a nu se brânzi, se folosește smântână specială pentru gătit). Se amestecă gălbenușurile cu smântână și adăugam patru căței de usturoi dați pe răzătoare.
Pentru a nu se coagula gălbenușurile, se toarnă treptat în compoziție o parte din supa fierbinte (câteva polonice), până ce aceasta ajunge la o temperatură apropiată de cea a supei din cratiță.
Dupa ce au trecut cele 10-15 minute, se oprește focul și se pune în ciorba rădăuțeană compoziția de ouă, smântână și usturoi. Se amestecă bine, după care se adaugă 2-3 linguri de oțet și pătrunjelul tocat mărunt. Apoi se gustă ciorba și, în funcție de preferințe, putem adăuga sare, piper sau oțet.
Ciorbă rădăuțeană cu ciuperci
Ingrediente
1 kg ciuperci pleurotus;1 kg smântână pentru gătit;1 ceapă;6 căței usturoi;1 borcan de gogoșari în oțet;3 morcovi;2 țeline;1 rădăcina pătrunjel;1 rădăcină păstârnac;2 gălbenușuri;sare și piper;Apă.
Mod de preparare
Se taie rădăcinoasele cubulețe, iar ceapa se lasă întreagă (se scoate dupa ce fierbe), se pun într-o oală mare și se toarnă 6 litri de apă. Între timp, se spală ciupercile pleurotus, se taie fideluță si se pun în oală. Se lasă la fiert aproximativ 30 de minute.
În ultimele 5 minute, se adaugă gogoșarii taiati fâsii și usturoiul zdrobit ca pentru mujdei. Se amestecă separat galbenusurile bătute cu smântână, se iau 2-3 polonice de zeama și se pun în smântână, se amestecă bine și se toarnă in oală. Se lasă 10 minute pe foc.
Ciorbă rădăuțeană – rețetă simplă
Ingrediente
1 si 1/2 pui; 3 morcovi; 3 cepe; 1 țelină medie; sare.
Ingrediente pentru dres ciorba
3 gălbenușuri; 250 g smântână.
Pentru servit
Smântână;Ardei iute.
Mod de preparare
Carnea porţionată de pui se pune la fiert în apă rece cu sare şi, din momentul în care începe să fiarbă, se ia spuma ori de câte ori apare. Între timp, se curăţă şi se taie legumele mai mărunt şi apoi, după ce dispare spuma, se adaugă în oala cu bucățelele de pui.
Totul se lasă la fiert până ce carnea şi legumele sunt pătrunse. Apoi, carnea se scoate şi se lasă puțin la răcit, legumele se pot folosi pentru orice alt preparat culinar, iar zeama se strecoară. Zeama strecurată se pune din nou în oală şi se drege cu smântâna amestecată cu gălbenuşuri.
Mai avem foarte puțin până terminăm de gătit ciorba rădăuțeană. Acum, carnea de pui se taie mărunt, în fâșii subțiri şi se adaugă în oală. Se mai lasă totul la fiert încă un clocot. Se oprește focul, se adaugă verdeața proaspătă și se pune capacul până în momentul servirii.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro