”Politehnica în Buzău” este principalul proiect propus de partidul lui Victor Ponta pentru buzoieni, în această campanie electorală.

Inițiativa presupune înființarea unei filiale a Universității Politehnica din București chiar în municipiu.

Adevărul ”adevărat” despre Buzău

Povestea Buzăului ne este cunoscută, dar trebuie repetată.

Asemănător altor județe și localități uitate de autoritățile centrale, lipsa oportunităților educaționale și economice îi obligă pe tinerii buzoieni să aleagă să stea departe de familie pentru a putea spera la un viitor mai bun.

De cele mai multe ori, decizia de a migra temporar se transformă în abandonarea definitivă a comunității.

Buzăul este în topul județelor cu cel mai mare șomaj din țară. În luna iulie a acestui an, s-a înregistrat o rată a șomajului de 7.2%, adică mai mult decât dublu față de media națională.

Mai mult, criza sanitară a afectat stabilitatea financiară a multor buzoieni, iar în luna august, nu mai puțin de 12.280 de familii erau afectate de lipsa unui loc de muncă.

Buzăul este un județ cu cifre nedorite nu numai în ceea ce privește șomajul, ci și în legătură cu salariile mici.

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în iulie 2020 de doar 2588 lei, față de 3372 lei, reprezentând nivelul național.

La fel ca în cazul altor județe și regiuni ale țării, fenomenul de îmbătrânire demografică și lipsa de investiții, cumulate cu pasivitatea clasei politice au adus economia locală a Buzăului într-un punct critic.

Rata alarmantă a șomajului și nivelul scăzut al salariului mediu ușurează decizia de a migra a tinerilor.

Soluția ProRomânia? Buzăul universitar va genera educație de calitate, investiții și locuri de muncă

Este evident că primele efecte ale înființării unui centru universitar se materializează în crearea de noi oportunități educaționale și profesionale, în special pentru tineri.

Cu toate acestea, impactul unui astfel de proiect nu se oprește aici. În aceeași măsură, inițiativa se adresează și părinților și întregii comunități locale.

O universitate ridică nivelul de trai într-o comunitate, aceasta diversifică economia, stimulează inițiativele antreprenoriale și crește nivelul salariului mediu.

Avantajele educației de acasă sunt destul de clare. Știm cu toții că părinții își doresc să își țină copiii aproape, în siguranță, mai ales în aceste perioade grele.

Totodată, ruptura de comunitatea în care te-ai născut este dificilă, trebuie să lași în urmă familia, prietenii.

Iar în plan financiar, costurile educației de calitate departe de casă nu sunt chiar mici, mai ales dacă ești dintr-o familie cu venituri modeste.

În acest moment critic, tinerii reprezintă cea mai importantă resursă pe care Buzăul o are. Prin educație, ei vor deveni motorul dezvoltării comunității locale.

Înființarea unei filiale a Universității Politehnica București în Buzău înseamnă și dezvoltare. România trebuie să-și diversifice polii de creștere.

Centrele universitare (București, Cluj, Timișoara, Iași) sunt județe dezvoltate. Ploieștiul, județ vecin, a beneficiat masiv pe de urma Universității de Petrol și Gaze.

Explicația este oarecum la îndemâna oricui știe ce produce educația de calitate. În primul rând, generează resursă umană calificată.

Aceasta atrage la rândul ei investitori mari care-și permit să plătească salarii decente. Investitorii creează locuri de muncă și plătesc impozite.

Sunt diversificate și dezvoltate diverse ramuri industriale, meserii ale viitorului. Pe scurt, educația de calitate produce dezvoltare.

Share:

administrator

Lasă un răspuns