
Autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din SUA a propus marți un program-pilot care să permită companiilor tehnologice precum Uber și Lyft să plătească lucrătorilor gig până la 15% din compensația lor anuală în capitaluri proprii, mai degrabă decât în numerar, o mișcare care a spus că a fost concepută pentru a reflecta schimbările din forța de muncă.
Securities and Exchange Commission (SEC) a declarat că, companiile bazate pe internet pot avea aceleași stimulente pentru a oferi compensații de capital propriilor lucrători ca și angajaților.
Până acum, însă, normele SEC nu au permis companiilor să plătească lucrătorilor în echitate. Propunerea nu ar necesita o creștere a salariilor, ci doar să creeze flexibilitate în ceea ce privește plata cu numerar sau capitaluri proprii.
Se întâmplă pe fondul unei dezbateri acerbe cu privire la economia de gig-uri în creștere rapidă, despre care activiștii muncitori se plâng că exploatează lucrătorii, lipsindu-i de securitatea locului de muncă și de beneficii tradiționale, cum ar fi asistența medicală și vacanțele plătite. Comisarii democrați ai SEC au declarat că acordarea giganților tehnologici o astfel de flexibilitate ar crea un teren inegal pentru alte tipuri de companii.
„Relațiile de muncă au evoluat odată cu tehnologia, iar lucrătorii care participă la economia concertelor au devenit din ce în ce mai importanți pentru creșterea continuă a economiei americane mai largi”, a declarat președintele SEC, Jay Clayton, într-o declarație.
Regulile temporare propuse ar permite lucrătorilor gig să participe la creșterea companiilor pe care le susțin eforturile, a adăugat el, plafonând la 15% din compensația anuală sau 75.000 de dolari în trei ani.
Comisarii democrați ai SEC, Allison Lee și Caroline Crenshaw, s-au opus acestei măsuri, spunând că aranjamente alternative de muncă, inclusiv contractori independenți și freelanceri, există de zeci de ani într-o gamă largă de industrii și nu era clar de ce companiile de tehnologie ar trebui să fie selectate pentru un tratament special.
„Oricare ar fi meritele potențiale ale compensării capitalurilor proprii pentru lucrătorii alternativi, propunerea nu stabilește o bază pentru conferirea selectivă a unui avantaj acestui model de afaceri”, au scris ei într-o declarație.
Citeste continuarea Firmele tehnologice din SUA pot compensa lucrătorii giganți cu capital propriu în conformitate cu propunerea SEC