Cuișoarele sunt printre cele mai apreciate condimente din gastronomie și remedii naturale pentru tratarea mai multor boli. Supranumite și “doctorul celor 100 de boli”, cuișoarele au aromă dulce amăruie și sunt bogate în Omega 3, vitamina K, fibre alimentare și vitamina C. Ce beneficii are consumul de cuișoare.
Cuișoarele sunt mugurii florilor arborelui de cuișoare, arborele veșnic verde cunoscut și sub denumirea de Syzygium aromaticum. Unul dintre condimentele de bază din bucătăria indiană, dar și unul dintre ingredientele principale din turta de dulce ori anumite băuturi. Vezi ce beneficii are consumul de cuișoare.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuișoare – caracteristici generale
Originare din Indonezia, cuișoarele sunt muguri de flori uscate ale arborelui de cuișoare. Numele condimentului provine de la cuvântul latinesc „clavus”, care înseamnă „unghie”, deoarece forma unui cuișor uscat se aseamănă cu cea a unei unghii.
Descoperă lista cu cele mai bune condimente, mirodenii și ierburi aromatice
Cuișoarele se folosesc atât întregi, cât și măcinate deoarece sunt bogate în nutrienți importanți, fibre, vitamine (A,C,K) minerale, calciu și magneziu. Conținutul de eugenol din plantă este responsabil pentru proprietățile miraculoase.
Cuișoarele provin din Insulele Indoneziei și sunt folosite de peste 2.000 de ani în Asia. La început, cuișoarele au fost folosite mai mult ca medicament ușor, iar mai târziu au devenit un tratament pentru o serie de afecțiuni importante.
Află care sunt cele mai folosite plante medicinale din România
Proprietățile cuișoarelor
Antiinflamatoare; Antibacteriene; Antiseptice; Antioxidante; Antitumorale; Antispastice; Detoxifiante.
Cuișoare – beneficii
Pot preveni apariția cancerului
Unele studii efectuate de specialiști susțin că extractul de cuișoare ar putea proteja organismul împotriva cancerului. Compușii din cuișoare au contribuit la oprirea creșterii tumorilor ce puteau duce la formarea celulelor canceroase. S-a dovedit că eugenolul găsit în condiment are proprietăți anticancerigene. Eugenolul este toxic în cantități mari, iar supradozajul cu ulei de cuișoare poate provoca leziuni hepatice, în special la copii.
Pot îmbunătăți sănătatea ficatului
Cuișoarele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, și pot ajuta la prevenirea bolilor hepatice datorită capacității lor de a ajuta la scăderea stresului oxidativ. Studiile arată că, datorită compușilor din compoziție, cuișoarele ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății ficatului.
Compusul eugenol poate fi benefic în special pentru ficat. Un alt studiu efectuat pe animale a arătat că eugenolul găsit în cuișoare a ajutat la inversarea semnelor de ciroză hepatică sau cicatrizare a ficatului.
Ajută la reglarea zahărului din sânge
Un studiu efectuat în eprubete și pe animale a analizat efectele extractului de cuișoare și al nigericinei, un compus găsit în cuișoare, atât asupra celulelor musculare umane, cât și la animalele cu diabet. S-a constatat că, cuișoarele și nigericina cresc absorbția zahărului din sânge în celule, măresc secreția de insulină și îmbunătățesc funcția celulelor care produc insulină.
Insulina este un hormon responsabil de transportul zahărului din sânge în celule. Funcționarea corectă a insulinei este esențială pentru menținerea nivelului constant de zahăr din sânge. În combinație cu o dietă echilibrată, cuișoarele ar putea ajuta la menținerea nivelului zahărului din sânge sub control
Asigură o respirație proaspătă
Datorită proprietăților antibacteriene, cuișoarele sunt folosite de sute de ani pentru a împrospăta respirația. Eugenolul din compoziție are efect antibacterian și anestezic și este adesea regăsit pe lista ingredientelor din apa de gură sau spray-urile speciale pentru împrospătarea respirației.
Ameliorează durerile
Compușii antiinflamatori și analgezici din compoziția cuișoarelor ajută la reducerea inflamațiilor dentare și calmează durerea. De asemenea, condimentul are și proprietăți antiseptice și contribuie la vindecarea infecției dentare și implicit răspândirea ei.
Calmează durerile provocate de cistită
Infuzia de cuișoare este recomandată pentru ameliorarea durerilor provocate de cistită sau de calculii renali. Aceasta are proprietăți calmante și relaxante.
Consumul de cuișoare îmbunătățește digestia
Cuișoarele previn balonarea și formarea gazelor intestinale și astfel îmbunătățesc digestia și o fac să funcționeze în parametrii normali. Stimulează producerea de enzime și au un efect benefic asupra durerilor de stomac. Cuișoarele acționează la nivelul întregului tract gastrointestinal.
Cum se face ceai de cuișoare
Fierbe un litru de apă, adaugă o lingură de cuișoare proaspăt mărunțite și lasă totul la infuzat pentru 20 de minute. Strecoară ceaiul și consumă o cană pe zi. Ceaiul poate fi păstrat la frigider câteva zile într-o sticlă cu capac.
Cuișoarele pot fi adăugate și în rețete culinare
Salate de crudități; Piureuri de linte, mazăre, fasole; Rețete cu vinete; Rețete cu cartofi; Prăjituri și alte deserturi; Sucuri proaspete de legume; Cafea; Vin.
Contraindicații
Orice cură cu cuișoare trebuie urmată conform indicațiilor medicului specialist. Consumate în cantități exagerate, cuișoarele pot afecta mucoasele și pielea. Persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să evite aplicarea uleiului esențial de cuișoare.
Sursă foto: Shutterstock.com