Din cămara cu conserve și dulcețuri pentru iarnă, nu trebuie să lipseasă și câteva borcane cu zacusă de dovlecei. Noi îți spunem lista de ingrediente necesare și îți detaliem pas cu pas câteva rețete ușor de încercat.

Este sezonul legumelor românești și perioada perfectă pentru a pregăti conserve pentru iarnă delicioase. De pe raftul din cămară nu trebuie să lipsească câteva borcane cu compoturi pentru iarnă, dulceață de vișine, dulceață de trandafiri, zacuscă de vinete, dar nici zacusca de dovlecei. Cauți rețete pentru zacuscă? Ți le spunem noi.

Rețete pentru zacuscă de dovlecei

Zacuscă de dovlecei

Ingrediente
2 kg dovlecei; ½ kg morcov; 1 kg de ceapă; 1 kg ardei gras roșu sau gogoșari; 1 căpătână de usturoi; 200 ml de ulei; Sare, piper și foi de dafin.

Zacuscă de dovlecei – ingrediente
Zacuscă de dovlecei – rețete de zacuscă cu dovlecei
Zacuscă de dovlecei – rețete simple

Mod de preparare

Dovleceii se spală, se curăță de coajă și se taie în felii subțiri sau rondele. Se spală și se curăță și restul legumelor, după care se taie în cubulețe mici. Toate legumele se pun într-o tavă mare de cuptor, se stropesc cu puțin ulei și se dau la cuptor, la temperatură mică, 100 de grade Celsius pentru o oră și jumătate. O jumătate din timp, legumele se țin în cuptor acoperite cu o folie de aluminiu, după care aceasta se înlătură și legumele se lasă în cuptor.

Când sunt gata, legumele se lasă să se răcească, iar ardeii se curățăde pieliță. Toate legumele tocate și curățate se pun în robotul de bucătărie pentru a se mărunți.

Într-un vas mare se pune uleiul și se adaugă toate legumele tocate, peste care se pune bulionul, foile de dafin, sare și piper și se las totul pe foc pentru aproximativ 40 de minute, amestecând constant.

Când zacusca de dovlecei este gata, se pune fierbinte în borcane sterilizate, se adaugă capacele și se mai pun în cuptor pentru 30 de minute, la 100 de grade Celsius. Borcanele se mai pot fierbe pentru 20 de minute într-o oală mare în care se pune un prosop și se umple cu apă până la nivelul capacelor.

Când s-au răcit complet, borcanele de zacuscă se depozitează și se păstrează în cămară.

Descoperă și care sunt cele mai bune rețete pentru zacuscă de fasole

Zacuscă de dovlecei și legume

Zacuscă de dovlecei – rețetă tradițională

Ingrediente
1 kg dovlecei 300 g ceapa alba 500 g gogosari 200 ml ulei 1 lingura sare ardei iute, dupa gust 1 litru suc de rosii 1 foaie dafin
Mod de preparare

Dovleceii se curață de coajă și semințe și se trec prin răzătoare. Ceapă se taie mărunt, iar gogosarii se taie fâșii. într-un vas mare se pune uleiul și se călește ceapă cu sarea. Când această s-a înmuiat, se adaugă gogoșarii și dovleceii. Se lasă pe foc 30 de minute amestecând continuu. Apoi, se pune sucul de roșii și foaia de dafin și se mai lasă pe foc 30 de minute, adăugând și ardeiul iute. Se pune apoi zacusca în borcane, se capsează și se dau la cuptor pentru 30 de minute.

Sursă rețete: Retetepractice.ro

Zacuscă de dovlecei cu vinete

Ingrediente
2 kg de vinete; 1 kg de dovlecei; 1 kg de ardei gras; 1,5 kg roșii coapte; 5 cepe; 300 ml ulei; 2 fire țelină; Sare și piper.
Mod de preparare

Se pune ceapa curățată și tăiată mărunt la călit în ulei. Se presară cu sare. Se adaugă ardeii, spălați și curățați de semințe și tăiați mai mare și se călesc și ei 10 minute. Se pun dovleceii și vinetele tăiate cuburi și apoi roșiile date pe răzătoare.
Se lasă pe foc 30 de minute, se pun în borcane, se pun capace, se învelesc apoi în ziare și se mai fierb 30 de minute, la foc mic, în apă care să le acopere aproximativ trei sferturi.

Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro

Zacuscă din dovlecei și vinete

Zacuscă de dovlecei cu sfeclă roșie

Ingrediente
4 kg de dovlecei; 2 kg de sfeclă roșie; 1,5 g de ceapă; 100 ml oțet; 150 ml ulei; 100 gr usturoi; 200 gr zahăr; 200 ml apă; Sare și piper.
Mod de preparare

Ceapa se taie în cubulețe. Dovleceii se spală și se curăță de coajă și semințe, după care se dă prin răzătoare. Tot prin răzătoare mare se dă și sfecla roșie. Toate ingredientele se pun într-un vas mare, încăpător, se adaugă usturoiul mărunțit, sarea, zahărul, uleiul, otețul și apa și se lasă totul deoparte pentru 2 ore, după care se amestecă foarte bine totul.

După acest timp, zacusca se pune la fiert timp de o oră din momentul fierberii, timp în care se amestecă în continuu. Când zacusca a fiert, se pune fierbinte în borcane sterilizate, se pun capacele și se închid borcanele ermetic.

Se întorc capacele cu gâtul în jos, se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească atât cât este nevoie. După ce s-au răcit, se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.

Află cum se face zacusca de pește

Zacuscă de dovlecei

Zacuscă cu dovlecei și mere

Ingrediente
1 kg de dovlecei; 2 kg de mere; 2 – ½ kg ardei roșu; 1 kg ceapă; 1 litru suc de roșii; 250 ml ulei; Sare, piper și foi de dafin.
Mod de preparare

Ardeii se coc în cuptor sau pe plită, după care se lasă să se răcească și se curăță de pieliță, se taie cotoarele și se înlătură semințele, după care se toacă mărunt.

Merele și dovleceii se curăță de coajă și se dau prin răzătoarea mare. Ceapa se taie mărunt și se pune la călit în ulei. Când ceapa devine transparentă, se adaugă dovleceii împreună cu merele. Se lasă pe foc până când scade zeama lor și se amestecă în continuu.

Când compoziția a scăzut, se adaugă ardeii, foile de dafin și condimente după gust. Zacusca de dovlecei cu mere se lasă la fiert până când ajunge la consistența dorită.

Când este gata, zacusca fierbinte se pune în borcate curate și sterilizate, care se așază pe o tavă metalică, iar tava se mai pune în cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 20 de minute.

Se scot din cuptor, se înfiletează capacele cu ajutorul unui prosop și se lasă să se răcească până a doua zi.

5 Rețete de zacuscă de dovlecei pe care le poți încerca oricând pentru iarnă.

Share:

administrator

Lasă un răspuns