Prudența caracterizează mediul de afaceri la final de an 2020. Multe dintre companii au suferit deja pierderi importante, numărul firmelor aflate în insolvență fiind din ce în ce mai mare. Întregi sectoare economice care au scăzut semnificativ, generând un efect de domino asupra pieței.

Fiecare perioadă de scădere economică are însă și învingătorii ei: firmele care se adaptează rapid momentului și găsesc soluțiile potrivite pentru a face în continuare profit. Firmele care se asociază cu partenerii potriviți. Eventuale probleme financiare ale clienților, furnizorilor sau partenerilor de afaceri – mergând uneori până la insolvența acestora – putând afecta serios chiar și un business solid.

Unde găsești informații în legătură cu eventuala insolvență a unei companii

Informații neoficiale

Fii mereu atent la veștile despre partenerii tăi – acestea circulă repede, iar o eventuală insolvență a unei firme nu este o veste care să nu se răspândească. Relațiile personale, dar și internetul, ne pot fi de folos din acest punct de vedere. Un simplu search pe cel mai important motor de căutare îți poate aduce informația dorită.

Informații de pe portalurile instituțiilor publice

Poți afla periodic care este situația partenerilor tăi consultând diverse portaluri ale instituțiilor publice. Site-ul Ministerului Finanțelor și cel al Oficiul Național al Registrului Comerțului (prin Buletinul Procedurilor de Insolvență), dar și cel al Ministerului Justiției pot fi de ajutor din acest punct de vedere.

Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) al ONRC publică, de exemplu, o listă a firmelor în insolvență – fie prin declararea procedurii de insolvabilitate, fie la cererea creditorilor. Portalul Instanțelor de Judecată al Ministerului Justiției este o altă resursă valoroasă. De aici afli informații cu privire la procesele aflate pe rolul instanțelor de judecată din România, inclusiv cele referitoare la dosarele de insolvență.

Verificarea firmei în insolvență într-o listă a firmelor

Adunarea tuturor informațiilor poate fi un proces costisitor și consumator de timp, generând în multe cazuri rezultate incomplete și neactualizate. Mult mai simplu este să verifici situația firmelor partenere cu ajutorul unui  sitespecializat în informații despre firme.

O asemenea platforma – așa cum este InfoQuick – îți pune la dispoziție, într-un format prietenos și ușor de accesat, informații esențiale în legătură cu prezența firmei în BPI al ONRC, litigiile acesteia sau datoriile pe care le are la ANAF.

Rapoartele InfoQuick te informează dacă partenerii tăi de afaceri se află în procedură de insolvență sau riscă să ajungă în viitorul apropiat. Rapid și simplu, realizezi o verificare a firmelor aflate în insolvență, pentru a putea lua decizii de afaceri informate în legătură cu aceștia.

Analizează indicatorii de solvabilitate al societății de care ești interesat

Afacerile se bazează pe cifre, dar estimările pe care le facem au un rol esențial în soliditatea business-ului nostru.

Chiar dacă firmele cu care colaborăm nu se află în procedura de insolvență conform datelor pe care le avem la dispoziție, este bine să estimăm periodic riscul ca partenerii noștri să se regăsească în această situație neplăcută.

O analiză a indicatorilor financiari de solvabilitate ne va ajuta să înțelegem care sunt riscurile în ceea ce privește capacitatea de plată pe termen lung a unei companii. Principalii indicatori de solvabilitate sunt patrimoniul sau activul net, rata solvabilității patrimoniale, rata solvabilității curente sau rata solvabilității generale.

****

Consultând informațiile despre firmele partenere oferite în rapoartele InfoQuick, îți vei face o imagine completă asupra solvabilității acestora și a clasei de risc. Vei putea, în acest fel, să păstrezi acele parteneriate care sunt profitabile pe termen lung.  Acestea te vor ajuta să construiești un business solid, care să se dezvolte chiar și în perioadele în care economia stagnează.

Citeste continuarea Cum afli dacă partenerul tău de afaceri riscă insolvența?

Share:

administrator

Lasă un răspuns