Vara este o bucurie, dar poate aduce daune serioase pielii tale. Soarele, apa de mare, apa din piscine, praful din aer, transpirația din zilele foarte calde și alergenii agresează pielea și favorizează apariția unor probleme sau le agravează pe cele existente. Acestea sunt cele mai mari probleme ale pielii la final de vară.

Acneea

Se spune că expunerea la soare face bine pielii cu tendințe acneice. În realitate, nu este deloc așa. Expunerea la soare agravează acneea din cauza transpirației și a porilor înfundați. Astfel, vara este o perioadă foarte dificilă pentru cei care au acnee. Transpirația este un factor favorizant pentru apariția coșurilor, a punctelor negre și a iritațiilor, asta pentru că este un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Este foarte important ca pielea acneică să primească îngrijirea de care are nevoie. Vizita la un cabinet cosmetic sau, și mai bine, la dermatolog pentru un tratament adecvat este cea mai bună soluție.

O bună soluție terapeutică și preventivă totodată este utilizarea de loțiuni și creme pe bază de apă cu efect non-comedogenic pe față, gât, spate și piept și expunerea cu prudență la soare.

Foliculita

Vara înseamnă zile fierbinți și, implicit, multă transpirație. Bacteriile și fungii adoră transpirația, iar uneori se ajunge la infecție. Foliculita este o afecțiune comună a pielii, frecventă vara, în care foliculii firelor de păr se contaminează cu bacterii și se inflamează. Inițial apar mici umflături roșii la baza firelor de păr, care seamănă cu niște coșuri cu cap alb. Netratate, acestea cresc și pot forma pustule inestetice care produc mâncărime și care tind să se extindă. Infecțiile severe pot provoca cicatrici. Cel mai des foliculita apare pe față, sub axilă, în zona inghinală și acolo unde se folosește frecvent lama de ras pentru îndepărtarea părului nedorit.

Tratamentul este eficient, constă în medicație și loțiuni pentru zona afectată, dar nu poate fi prescris decât de medicul dermatolog. Menținerea pielii curate, evitarea hainelor strâmte și a celor din materiale sintetice pe toată perioada sezonului cald este o utilă măsură preventivă. 

Piele uscată și iritată

Soarele, apa din piscine, apa sărată de mare, dar și aerul condiționat au ca efect o piele uscată cu tendință de iritație. Pielea este aspră, se descuamează, apare senzația de mâncărime. În plus, este foarte sensibilă la soare. Soluția este utilizarea unor creme de protecție rezistente la apă și geluri de duș foarte delicate. Este important ca pielea să fie curățată după baia în mare sau piscină, deoarece sarea și clorul accentuează senzația de piele uscată. Indicat mai este și să eviți săpunurile și gelurile antibacteriene, pe cele parfumate, dar și dușurile cu apă fierbinte. Este importantă utilizarea unor loțiuni hidratante, al căror efect este cu adevărat eficient dacă sunt utilizate imediat după duș.

Infecțiile fungice

Extrem de neplăcute, infecțiile fungice sunt una din marile neplăceri ale verii. Tot felul de ciuperci au un mediu excelent de proliferare vara și se localizează mai ales la nivelul tălpii piciorului, dar pot să apară în zona axilei sau inghinal, sub sâni ori în pliurile pielii. Ciuperca provoacă mâncărime, roșeață și uneori un miros neplăcut. În unele cazuri apar vezicule cu lichid, senzație de arsură și usturime. Ciuperca se vindecă cu un tratament adecvat în circa 2-4 săptămâni sau chiar mai mult dacă atacă unghia și stratul de sub aceasta. Cea mai bună soluție este sfatul dermatologului. Preparatele antifungice, care se pot elibera fără prescripție medicală, pot fi eficiente în unele cazuri, dar, de cele mai multe ori, pot provoca mai mult rău și pot crește rezistența ciupercilor, afecțiunea fiind foarte greu de tratat ulterior.

Melasma

Este o afecțiune a pielii care face ca unele zone ale feței să se pigmenteze într-o nuanță de maro. Cel mai frecvent apare pe frunte, nas, buza superioară și bărbie. Deși are și o cauză hormonală, fiind frecventă la femei în cursul sarcinii, problema poate apărea la oricine ca urmare a expunerii la soare și a unei sensibilități crescute a pielii la radiațiile ultraviolete. Soluția este utilizarea unei creme de protecție solară cu factor ridicat. Tratamentul pentru melasmă include peelinguri chimice, microdermabraziune, dermabraziune și tratamente cu laser.

Dermatita de contact

Suferința apare ca urmare a unor factori iritanți (ciupituri de insecte, plante otravitoare, urzici și altele) și implică erupții cutanate sau alergie. Poate provoca roșeață, mâncărime și descuamare a pielii și, în cazuri severe, se pot forma umflături și urticarie. În cazul unei iritații locale, este bine ca zona să fie spălată cu apă și săpun și să se obțină sfatul medicului dermatolog în legătură cu loțiunile sau cremele capabile să prevină agravarea simptomelor, deoarece conținutul de corticosteroizi poate determina efecte secundare în cazul utilizării nepotrivite.

Pe lista cu probleme cutanate provocate de perioada de vară se numără și arsurile solare. Cumva inevitabile în anumite zone ale corpului (umeri, labele picioarelor, nas), acestea sunt deosebit de periculoase și sunt considerate ca fiind un factor favorizant pentru apariția cancerului de piele. Dacă după astfel de incidente apar leziuni cutanate care nu se vindecă în decurs de 5-7 zile, dacă există iritații sau dacă unii negi ori alunițe îți schimbă forma și culoarea, vizita la dermatolog este obligatorie.

Sursa foto: unsplash.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns