Alături de orice friptură la grătar sau combinați cu alte legume într-o salată proaspătă, ardeii copți sunt garnitura perfectă pentru o mulțime de rețete. Învață cum să faci ardei copți la borcan.
Ardeii copți își pot păstra aceeași aromă proaspătă chiar și la câteva luni de când au fost făcuți. Rețeta de ardei copți la borcan nu trebuie să lipsească din lista lungă cu conserve pentru iarnă, așa că urmărește mai jos cele mai bune rețete cu ardei copți la borcan.
Rețete pentru iarnă
Ardei capia copți la borcan
4 kg ardei capia; 350 ml oțet; 100 ml ulei; 3-4 căței de usturoi; 2 linguri de zahăr; O lingură boabe de muștar; O lingură de sare; O lingură boabe de piper.
Mod de preparare
Ardeii se coc în cuptor sau pe grătar, se curăță de coajă și se lasă la scurs. Se desfac doar pe o singură parte pentru a le scoate cotorul și semințele. Ardeii curățati se pun în borcane curate și sterilizate în prealabil, cu tot cu zeama pe care și-au lăsat-o ardeii la scurs. Se pun în borcane și câteva felii de usturoi.
Într-un vas pe foc se pune oțetul, uleiul, sarea, piperul și boabele de muștar și se lasă totul la fiert timp de 10 minute. Lichidul fierbinte se toarnă peste ardeii copți din borcan.
Borcanele cu ardei copți se lasă să se răcească, după care se pot depozita în cămară.
Vezi și cele mai bune rețete pentru gogoșari în oțet
Rețetă simplă pentru ardei copți la borcan
Ingrediente
2 kg ardei capia; 200 ml oțet; 200 ml ulei; 150 gr zahăr; 200 ml apă; 4-5 căței de usturoi; 1 lingură sare grunjoasă; O lingură boabe de muștar; 4 foi de dafin; O lingură boabe de piper.
Mod de preparare
Ardeii se coc întregi fie în cuptor, fie pe grătar, timp de aproximativ 15 minute. Când sunt gata, se pun într-un bol, se presară sare deasupra, se acoperă cu un capac și se lasă deoparte.
Când s-au răcit, ardeii se curăță de coajă, se înlătură cotoarele și semințele și se taie în felii mai subțiri, după care se lasă la scurs într-un vas.
Separat, într-o oală se pune apa, oțetul, zahărul, restul de sare, boabele de piper, de muștar și foile de dafin. Se adaugă peste și sucul pe care și l-au lăsat ardeii copți. Se pune totul la fiert până când zahărul se dizolvă complet și lichidul dă în clocot.
Feliile de ardei se pun în borcane, se adaugă câteva rondele de usturoi în fiecare borcan și deasupra se completează cu lichidul fiert. Se înfiletează capacele borcanelor și se lasă să se răcească întoarse cu capul în jos.
Borcanele cu ardei copți se înfășoară într-un prosop și se pun într-o cratiță cu apă până la nivelul capacelor. Se pun pe foc și se lasă să fiarbă pentru o oră, din momentul în care apa a ajuns în punctul de fierbere. Borcanele se lasă să se răcească, după care se depozitează în cămară.
Încearcă și cele mai bune rețete de gogoșari în bulion
Ardei copți la borcan
Ingrediente
2 kg ardei capia; 500 ml ulei; 200 ml oțet; 50 gr zahăr; 20 gr sare; 2 linguri semințe de muștar; Frunze de țelină; Foi de dafin.
Mod de preparare
Ardeii se spală, se șterg cu un șervețel absorbant și se taie în jumătăți pe lungime. Se îndepărtează semințele și cotoarele. Într-un vas mare se pune uleiul și când este încins, se adaugă ardeii și se lasă să se prăjească lejer. Ardeii se scot din ulei, după care se pun la scurs într-un vas acoperit.
Separat, într-un vas pentru aragaz, se pune la fiert oțetul, se adaugă condimentele peste și se lasă timp de câteva minute să fiarbă. Se pune oțetul peste ardeii copți.
Ardeii capia se pun în borcane, iar deasupra se adauga oțetul și puțin din uleiul în care s-au prăjit ardeii. Se pun capacele borcanelor și se păstrează în cămară.
Sursă foto: Shutterstock.com