Pirotehniștii de la ISU Buzău au fost chemați, zilele trecute, de parohul unui sat din Pătârlagele, să ridice câteva zeci de cartușe pe care acesta le descoperise într-o nișă a bisericii din localitate. Acestea au vechime de peste 50 de ani.

În urma unui apel la 112, specialiștii din cadrul echipei pirotehnice au fost solicitați pe raza orașului Pătârlagele, în localitatea Poieni de Sus, în vederea asanării muniției găsite în interiorul bisericii din localitate.

Au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță un număr de 64 de cartușe de infanterie, calibrul 9 mm, în vederea distrugerii. Ele se aflau în două încărcătoare de pistol automat. Au fost descoperite de parohul bisericii, după ce a desprins câteva icoane vechi de pe pereți pentru a le șterge de praf și fum.

Până în acest moment, în 2020 echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al județului Buzău, a gestionat 47 misiuni de asanare muniție rămasă neexplodată în zona de competență.

Specialiștii ISU Buzău avertizează populația că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active, şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

Share:

administrator

Lasă un răspuns